28 RATNIH VOJNIH INVALIDA PRVE KATEGORIJE DOBILO AUTOMOBILE

Ključevi 28 automobila koje je Vlada FBiH osigurala i ove godine, uručeni su danas ratnim vojnim invalidima.

Prilikom uručenja bivšim borcima se obratio i premijer Fadil Novalić.

  • Naše opredjeljenje je da najranjivijoj kategoriji osiguramo sve što je u našoj moći iako smo svjesni da je ovo minimum u odnosu na ono što ste vi dali za slobodu i nezavisnost naše države – rekao je Novalić.

Ključevi automobila su uručeni stopostotnim invalidima prve kategorije i prilagođeni su njihovim potrebama, a predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida Mujo Aganović je pozdravio kontinuitet u dodjeli.

  • Automobili koji se dodjeljuju ovoj kategoriji su krvlju stečeni, oni nisu luksuz. Ovo je minimum što država može i treba dati ovoj kategoriji – rekao je Aganović.

Vlada Federacije BiH je nabavila 50 automobila u 2020. godini namijenjenih za ratne vojne invalide, a danas je uručeno 28 ključeva automobila. Ovih 50 automobila je koštalo skoro 1.500.000KM, a cijena jednog ovako prilagođenog automobila je 29.950 KM.

Današnje uručivanje ključeva prilagođenih automobila je nastavak aktivnosti Vlade FBiH i Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida, a direktor firme Porshe BH d.o.o. Sarajevo Senad Olovčić je izrazio žal što s njima danas nije bio i ministar Salko Bukvarević koji je ljetos preminuo usljed zaraze koronavirusom.

  • Siguran sam da ćete biti zadovoljni vozilima koja ćete danas dobiti na korištenje, no želim izraziti žaljenje što s nama nije ministar Bukvarević koji je ovoj ideji dao veliki doprinos – rekao je Olovčić.

Fadil Novalić je na kraju poručio da će Vlada FBiH uvijek biti uz one koji su se borili da sačuvaju ovu državu i da ničim ne mogu dovoljno da im zahvale.

  • Kao Vlada FBiH smo bili kategorični i prilikom izrade ovogodišnjeg rebalansa budžeta da ne diramo u već određenu visinu iznosa namijenjenu za nakande i prava boračke kategorije, čak smo ih i povećali u septembru ove godine – rekao je on.

Izvor:hayat.ba