Ako želite dobrovoljno da se testirate na koronavirus košta od 120 do 300 eura

Cijena dobrovoljnog testiranja na novom soju koronavirusa COVID-19 u Grčkoj počinje od 120 eura – ne računajući cijenu pregleda ljekara, a dostigao sam i 300 eura, uključujući pregled, objavio su grčki mediji.

Poređenja radi, test za sezonski grip košta od deset eura – ne računajući cijenu pregleda ljekara, a može dostići 70 eura, uz cijenu pregleda.

To je objavljeno u nizu medija na internetu, među upustvima građana Grčke koji su zabrinuti zbog pandemije poslije prvih smrti u svojoj zemlji od bolesti COVID-19 od kojih je u Grčkoj 117 oboljelih.

Razlog za testiranje na novom soju koronavirus tehnički nazvan “SARS-CoV-2” je ako se postavi ili bilo u kontaktu s nekim ko je nedavno stavljen u endemsko područje (Kina, Japan, Hong Kong, Singapur, Južna Koreja, Iran i Severna Italija), ili ako pripada skupini visokog rizika od infekcija, kao što su zdravstveni radnici.

Procedura za dobrovoljno testiranje novog koronavirusa u Grčkoj započinje pozive na telefon Nacionalne zdravstvene organizacije.

Tu treba prijaviti istoriju putovanja ili kontakata, ili bilo kakve alarmante simptome (curenje iz nosa, suv kašalj, povišena temperatura, kratak dah, bolovi u zglobovima i mišićima), na osnovu čega treba uputiti za odlazak u nešto od 15 referentnih bolnica radi testa ,

Uzorak za testiranje se plastičnim štapićem ili štapićem s vatom na vrhu, uzima uglavnom iz nosnih šupljina i iz ždrijela.

Medicinska procjena i test za “SARS-CoV-2” su u Grčkoj besplatni samo ako je narediti i sprovesti nadležni medicinski tim.

Vrijeme dobiva rezultate testa u javnom i privatnom dijelu uveliko se razlikuje zavisno od toga koliko uzoraka analizira. U najboljem slučaju rezultat možete dobiti za pet do šest sati.

Izvor: Radio Sarajevo/radiokameleon.ba