Američki profesor Serwer: Zabrinjava me ruski utjecaj u BiH

Tokom 2018. godine u Bosnu i Hercegovinu je investirano više od 783 miliona konvertibilnih maraka, navodi se u izvještaju Centralne banke Bosne i Hercegovine.

Naime, Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) objavila je statistiku direktnih stranih investicija za 2018. godinu, koja pokazuje da je priliv direktnih stranih investicija u 2018. godini iznosio 783,4 miliona KM, odnosno 2,3 posto BDP-a, prenosi Radiosarajevo.

U pogledu geografije, najviše priliva investicija u 2018. je iz Rusije (140,2 miliona KM), Hrvatske (106,1 miliona KM), Holandije (94), Austrije (87,1) i Njemačke (83,7), kažu iz CBBiH.

Budući da je tokom prošle godine upravo iz Rusije stiglo najviše investicija, za komentar smo zamolili uglednog američkog profesora sa Johns Hopkins Univerziteta u Washingtonu Daniela Serwera.

Serwer je u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba kazao da generalno nema problem s investicijama iz Rusije, ali samo ukoliko su one usmjerene na sticanje profita.

“Možda najbolji primjer za to imate u regionu, a to je Crna Gora, ta država je odličan primjer kako Rusi mogu investirati, pritom ne vršeći uticaj na politiku države. Doduše, treba otvoreno reći da su mnoge investicije u Crnu Goru došle od strane Rusa koji su pokušali pobjeći od režima koji je uspostavio njihov predsjednik Vladimir Putin”, istakao je Serwer.

Dodao je da je zvanična Moskva morala odustati od svojih aspiracija jer nije uspjela utjecati na politiku te države na način na koji je htjela.

Dodao je da je na građanima Bosne i Hercegovine da poduzmu nešto kako bi spriječili poguban ruski uticaj.

“Sjedinjene Američke Države su nametnule sankcije Miloradu Dodiku, očekivali smo da bi to isto mogla uraditi Europska unija, ali se to još uvijek nije dogodilo”, naglasio je Serwer.

Na kraju krajeva, posljednju riječ u slučaju Dodika imat će građani Bosne i Hercegovine, institucije države i pravosuđe.

“On preživljava samo zbog činjenice što mu Bosanci i Hercegovci to dozvoljavaju. Volio bih da se to preko noći može promijeniti ili bolje rečeno popraviti, ali zaista ne vidim pravi način i mogućnost”, zaključio je Serwer u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba.