Bajram-namaz klanjan u Beogradu, Podgorici, Zagrebu…

Bajramskim namazom u prepunoj zagrebačkoj džamiji počela je proslava Kurban-bajrama zagrebačkih muslimana, dok je centralno obilježavanje ovog važnog blagdana islamskih vjernika održano u Islamskom centru u Rijeci

Hutbu muftije Aziza ef. Hasanovića, koja je kao i cijeli bajram-namaz iz riječke džamije uživo prenesena putem državne Hrvatske radio-televizije, u zagrebačkoj džamiji pročitao je Mirza ef. Mešić. U hutbi je Aziz ef. Hasanović poručio kako Kurban-bajram zauzima posebno mjesto u životu svakog muslimana, jačajući vezu vjernika sa Stvoriteljem, prenosi N1.

“Pred Boga ćemo doći svi jednaki, ali nećemo biti isti. Razlikovat će nas dobra i loša djela naša prema roditeljima, supružnicima, djeci, rodbini, prijateljima, susjedima, nevoljnicima, siromasima i svima koji nas okružuju”, istaknuo je Hasanović.

“Bolje je Kjabu srušiti nego čovjeka uvrijediti”, rekao je Hasanović citirajući Kur’an, istaknuvši kako je dobročinstvo najvažnije na prolaznom ovozemljskom svijetu. Hasanović je u hutbi pozvao vjernike muslimane da danas posjete rodbinu, susjede i prijatelje te se sjete najbližih koji su preselili na ahiret.

Kurban-bajram, jedan od dva najveća islamska praznika, počeo je jutros klanjanjem Bajram-namaza, molitve karakteristične za bajramske praznike, i u svim džamijama širom Crne Gore.

Centralna proslava Kurban-bajrama ove godine priređena je u Podgorici, u Osmanagića džamiji, gdje je bajram namaz predvodio zamjenik reisa Rahman Kačar. On je u svojoj bajramskoj hutbi poručio da će musliman koji žrtvuje kurban uzvratiti na zlo dobrim.

Bajram-namaz klanjan je i u Bajrakli džamiji u Beogradu uz prisustvo velikog broja vjernika. Mnogobrojni vjernici bili su unutar, kao i u dvorištu džamije, a među prisutnima bio je i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović u bajramskoj poslanici poručio je da ne treba dozvoliti da se ovaj bajram dočeka u svađi sa svojom porodicom, prijateljem ili komšijom.

“Zato, draga braćo i sestre, vi koji znate veličinu zajedništva i živite u miru u svojem domu i domovini, ne dozvolite sebi da ovaj bajram dočekate u svađi sa svojom porodicom, prijateljem ili komšijom”, naveo je.

Prema njegovim riječima, ne treba zaboraviti u dovama žive i umrle, komšije i prijatelje, one koje poznajete, ali i one koje ne poznajete, jer je čovjek čovjeku najveći dar od Boga.

Kurban-bajram traje četiri dana.