Banke trebaju obustaviti kredite, a država smanjiti naplatu poreza

Ugrožena postojeća radna mjesta, rekao Smailbegović

Svi nivoi vlasti u BiH morat će pružiti podršku privredi. Kompanije već trpe značajne posljedice. Neke već imaju gubitke. Kazao je to jučer za „Avaz“ predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović.

 Smailbegović: Banke trebaju izaći ususret - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Prijevoz putnika

– Predložili smo mjere koje bi se trebale provesti. Potrebno je formirati krizni štab za privredu, očekujemo da se formira kompenzacioni fond koji bi trebao ublažiti posljedice. Ugrožena su postojeća radna mjesta – istakao je on.

Dodao je da manje-više sve države u regionu imaju konkretne mjere pomoći privredi.

– U turizmu je samo pet posto popunjenost kapaciteta, restorani su poluprazni, zaustavljen je prijevoz putnika i roba. Zbog Italije ispašta industrija obuće, kompanije su već počele otpuštati radnike. Treba razmišljati u smjeru da država subvencionira plaće i doprinose. Banke trebaju izaći ususret i obustaviti naplatu kredita kompanijama i radnicima – poručio je Smailbegović. 

Ekonomista Faruk Hadžić kaže da je u najbitnije očuvati privrednu aktivnost.

– Kriza će biti duboka i oštra, ali teško može bilo ko u ovom trenutku procijeniti koliko će dugo trajati, jer vlada strah i neizvjesnost. Vlade, uključujući i naše, mogu djelimično vratiti povjerenje kroz paket ekonomskih mjera. Vlade trebaju donijeti hitne pakete ekonomskih mjera kako bi se ublažili negativni efekti – naglasio je Hadžić.

Hadžić: Hitni paketi ekonomskih mjera - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Nema panike

Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH za „Avaz“ je kazao da među poljoprivrednicima u BiH ne vlada panika zbog koronavirusa.

Proljetna sjetva je praktično i počela, sjemena su nabavljena prije izbijanja pandemije koronavirusa u svijetu. Jedino su poljoprivrednici zabrinuti za svoje zdravlje, ali seljaci to puno lakše podnose nego građani – istakao je Bićo.

Bićo: Poljoprivrednici zabrinuti za svoje zdravlje - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Arapović: BiH mora pratiti primjer Italije

Zastupnik u Federalnom parlamentu Adis Arapović (SBB) predložio je mjere ublažavanja ekonomskih posljedica pandemije koronavirsa. 

– Država mora omogućiti da firme u ovom periodu ili zalede ili značajno umanje svoje fiksne obaveze prema kreditorima. Vlada mora ponuditi način za umanjenje troškova firmama i kućanstvima kroz porezne olakšice – rekao je Arapović.

Arapović: Omogućiti linije subvencioniranja - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Izvor:avaz.ba