Borci iz TK traže zaštitu za Nedžada Hasića: Stop, nepravdi i velikosrpskoj agresiji na žrtve genocida

U Tinji kod Srebrenika sinoć se okupilo oko 100 mještana, a spominjala se i mogućnost blokade puta Tuzla – Orašje u ovom mjestu, saopćio je danas Fahrudin Hasanović, predsjednik Koordinacije boračkih udruženja Tuzlanskog kantona.

Razlog nezadovoljstva je jučerašnje hapšenje 50-godišnjeg Nedžada Hasića, koji je uhapšen po potjernici Interpola, čije je raspisivanje tražio bijeljinski Okružni sud. Mještani su od svoje namjere za sada odustali, kaže Hasnović, i to nakon razovora s predstavnicima boračkih udruženja.

“Zahtjevamo da Sud i Tužilaštvo BiH odmah poduzme mjere prema pojedincima koji montiraju razne procese i kupuju lažne svjedoke u pokušaju revizije istine i promjene istorijskih činjenica. Svi oni za koje postoji bilo kakva sumnja da su uradili nešto protivzakonito neka svoju nevinost dokazuju na Sudu BiH. Žrtvama genocida neće i ne mogu suditi oni koji su izvršili geonocid nad Bošnjacima i Hrvatima i danas pokušavaju kroz montirane procese oprati svoju prljavu ratnu prošlost. Tražimo da tužilaštvo BiH odmah preuzme u svoju nadležnost sve predmete koji se odnose na Bošnjake, a da Tužilaštvo u Bijeljini radi na predmetima ratnih zločina koji su počinili pripadnici Policije i vojske RS u izvršenju genocida u julu 1995.godine i teških zločina u 1992.godini i 1993.godini u srednjem Podrinju. Spisak učesnika iz Policije i vojske RS u genocidu sa potpunim podacima je preko 19.hiljada što je sasvim dovoljan broj predmeta za okružno tužilaštvo. Do sada je Tužilaštvo u Bijeljini otvorilo na desetine predmeta protiv Bošnjaka a niti jedan predmet protiv organizatora i izvršioca genocida, a to je političko i crkveno rukovodstvo u RS i pripadnici policije vojske RS. Tražimo od Suda BiH i članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine gospodina Šefika Džaferovića i gospodina Željka Komšića, da zaštite bošnjački narod koji se vratio u RS. Stop, nepravdi i velikosrpskoj agresiji na žrtve genocida” – navodi se u saopćenju Saveza koordinacije boraca TK.

Okružni sud u Bijeljini je u aprilu 1997. godine, za samo 15-ak minuta osudio Nedžada Hasića, Behudina Husića i Ahmu Harbaša na ukupno 60 godina zatvora zbog navodnog ubistva četverice Srba, drvosječa, nakon što su batinama i torturama iz njih iznudili priznanje.

Radi se o ljudima koji su preživjeli genocid u julu 1995. godine, i koji su se sa još četvericom preživjelih Srebreničana mjesecima krili po šumama u Podrinju da bi se u okolini Zvornika u maju 1996. godine predali američkoj patroli IFOR-a. IFOR iz predaje srpskoj policiji, a kasnije se ispostavlja da ih bijeljinsko tužilaštvo tereti za navodna ubistva četiri Srbina iz Milića u mjestu Krušev Do kod Srebrenice 2. maja 1996. godine. Za ove optužbe nije bilo nikakvih dokaza, osim njihovih priznanja, iznuđenih teškim batinama i zlostavljanjima, a koje su kasnije povukli.

Izvor:saff.ba