ĆELIJE TUMORA SE HRANE ASPARAGINOM, AMINOKISELINOM KOJA SE NALAZI U HRANI

Naučnici sa Cembriga uradili su istraživanje o tome kako hrana utiče na blokiranje rasta i širenja ćelija raka. Utvrdili su da se ćelije tumora dojke “hrane” hranjivim sastojkom koji se zove asparagin, a može se naći u šparogama, mesu pernatih životinja, plodovima mora i drugoj hrani.

Studija je izvedena na Institutu Cembrige na miševima koji imaju agresivni oblik raka dojke. Miševi bi obično umrli za nekoliko sedmica jer bi se tumor proširio na cijelo tijelo, ali su im naučnici davali hranu koja ima nizak nivo asparagina ili ljekove koji blokiraju ovaj sastojak pa se tumor nije širio.

Asparagin je aminokiselina koja pravi blok proteina koji dodatno hrane ćelije raka.

– Ovo je velika šansa za one pacijente kod kojih je teško pronaći gdje se rak nalazi – rekao je prof. Greg Hanon.

Univerzitet u Glasgowu je prošle godine uradio analizu kojom je pokazao kako se smanjenjem unosa aminokiselina i glicina usporava razvoj lmifoma i raka crijeva.

– Utvrdili smo da su specifični oblici raka zavisni od specifičnih sastojaka iz naše hrane. U budućnosti se nadamo da ćemo modifikovanjem ishrane pacijenta ili korišćenjem ljekova koji mijenjaju način na koji ćelije tumora mogu pristupiti ovim sastojcima unaprijediti rezultate terapije – dodao je Hanon.

Početna faza tumora nije smrtonosna. Tek kada nastupi metastaza tada dolazi do fatalnih posljedica. Ćelije raka prolaze kroz velike promjene kako bi se proširile – razdvajaju se od glavnog tumora i prolaze krvlju do određenog dijela tijela gdje se dalje razvijaju. Naučnici vjeruju da veliku ulogu u ovom procesu ima asparagin.

Sada slijede istraživanja na ljudima, a naučnici savjetuju pacijente oboljele od raka da ne idu na striktne dijete u kojima će se potpuno odreći neke hrane prije nego se posavjetuju s ljekarima.

(Hayat/Foto: Ilustracija)