Do utorka novi sastanak Izetbegovića, Dodika i Čovića

Dana 5. avgusta u Sarajevu je održan sastanak lidera političkih stranaka i šefa Delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunara Vigemerka

Sastanak predsjednika SNSD-a, HDZ-a i SDA Milorada Dodika, Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića trebao bi se održati najkasnije do utorka, 20. avgusta, za kada su zakazane dvije sjednice Predsjedništva BiH, saznaje Patria.

Još se čeka na zvaničnu potvrdu ove informacije.

Novi sastanak je usaglašen tokom jučerašnjeg razgovora šefa Delegacije EU u BiH Lars-Gunara Vigemarka (Lars-Gunnar Wigemark) i Dodika na Jahorini. Razgovor Vigemarka i Dodika trajao je oko dva sata, a Vigemark bi trebao posredovati i tokom nove runde pregovora predsjednika nacionalnih partija u BiH, prenosi Dnevni avaz.

Dodik je ranije izjavio da odbija poslati svoju delegaciju u Ambasadu SAD u Sarajevu, gdje su se trebali približiti stavovi oko ANP-a.

Ranije, 5. avgusta u Sarajevu je održan sastanak lidera političkih stranaka i Vigemerka oko deblokade formiranja vlasti. Predsjednici SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH tada su postigli dogovor u vezi s formiranjem Vijeća ministara Bosne i Hercegovine te potpisali Principe za formiranje vlasti na nivou Bosne i Hercegovine.

Situacija iza toga se zakomplicirala, jer se različito tumače potpisani Principi, a koji se odnose na usvajanje Godišnjeg nacionalnog plana (ANP) bez kojeg Željko Komšić i Šefik Džaferović neće podržati SNSD-ovog Zorana Tegeltiju za budućeg državnog premijera.