Dodik: BiH ne ide u NATO, Program reformi ne predviđa članstvo

Proširena sjednica Izvršnog komiteta SNSD-a održana je danas u Banjoj Luci.

Sjednici su prisustvovali lider SNSD-a Milorad Dodik, potpredsjednici SNSD-a Željka Cvijanović, Nikola Špirić, Radovan Višković i Nebojša Radmanović, šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić, predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Staša Košarac, generalni sekretar stranke Luka Petrović, te član Predsjedništva SNSD-a Zoran Tegeltija.

Sa sjednice - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Proširenom Izvršnom komitetu SNSD-a prisustvovali su i poslanik DNS-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Nenad Nešić, predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić.

Nakon sjednice koja se održava u prostorijama Sekretarijata Glavnog odbora SNSD-a, održana je konferencija za novinare.

Dodik je rekao da su razgovarali o trenutnoj situaciji u Republici Srpskoj i BiH nakon imenovanja Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara.

Govorio je i o Programu reformi koji su usvojili na sjednici Predsjedništva BiH.

– Važno je to što se njime ne kaže da BiH ide u NATO, jer on ne prejudicira članstvo u ovom savezu i sve eventualne odluke o tome morat će biti donesene – rekao je on.

On je kazao da su predstavnici iz RS uspjeli dokument ANP-a sa 150 stranica zamijeniti i iz tog sadržaja izbaciti razne reforme, poput one o policiji. 

– Zahvalan sam partnerima iz bošnjačke političke elite koji su u prije ovoga ukazivali na to da ako nema volje Srba i RS neće biti ni članstva u NATO – rekao je lider SNSD-a.

Dodik je istakao da vojna neutralnost RS nije upitna i da je taj entitet vraćen kao faktor odlučivanja o “tim integracijama, kakve god bile”.

Dodik je istakao da je Komitet pozdravio odluku o imenovanju Zorana Tegeltije, čime je odblokirano formiranje vlasti na nivou BiH.

On je naveo da je na današnjoj sjednici razgovarano i o povećanju plaća u RS, kao i o povećanju penzija i četiri mjere koje je SNSD ranije usvojio.

Izvor: avaz.ba