Dodik: Ne rušim ja Dejtonski sporazum, srušili su ga stranci

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da ne diže revoluciju, niti pokušava da ruši Dejtonski sporazum, već da su stranci u BiH srušili mirovni sporazum, što pokušavaju da opravdaju.

“Republika Srpska nije srušila nijednu izvornu nadlženost BiH. Stranci su nam oteli vojsku, sudstvo, tužilaštvo, indirektne poreze… Sve su nametali pukom silom koju su tada primjenjivali i pokušavaju da sada kažu da je gotovo. Nije gotovo i nikada neće biti jer su oteli 83 nadležnosti, što je za nas neprihvatljivo. Pričaju o vladavini prava, a krše Ustav, što ćemo dokazati jednog dana”, rekao je Dodik, prenosi N1.

On je ocijenio da visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko “prikriva kriminal svojih prethodnika koji su kršili međunarodno pravo”, prenosi RTRS.

“U Ustavu piše da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri naroda, a ne od OHR-a ili ambasada. Međutim, sav period međunarodne vladavine u BiH bio je usmjeren protiv Srpske jer su skrnavili i otimali naše nadležnosti. Kakvi bi mi ljudi bili da to prihvatimo?”, upitao je Dodik.

On je istakao da se o svemu treba izjasniti i Narodna skupština Republike Srpske.

“Zašto im smeta da se demokratsko tijelo, koje je konstituisano u skladu sa Ustavom izjašnjava o ovome. Kako misle da nam nametnu da je ustavno ono što su činili? Gdje u Ustavu piše da BiH ima nadležnost za bezbjednost, odbranu, pravosuđe, finansije? Ustav nije Incko i borićemo se dok ovdje postojimo protiv onih koji su nam oteli prava i slobode”, rekao je Dodik sinoć za RTRS.

On je napomenuo da bi volio da neutralna stručna međunarodna komisija kaže šta je ustavno u BiH.

“Kako bi mogli dokazati ustavnost Zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH? Venicijanska komisija je rekla da su strane u BiH dva entiteta, a oni nama pokušavaju da okrenu čitav sistem, odnosno da ono što se odluči na zajedničkom nivou bude nametnuto entitetima”, kaže Dodik.

Prema njegovim riječima, zbog svega što se dešava Republika Srpska trpi štetu, a trenutno joj se od indirektnih poreza duguje 50 miliona KM.

“To se radi da bi mi ostali bez novca kako bi se na ulicu dovele socijalne grupe da mijenjaju politiku. Oni bi doveli (predsjednika SDS-a) Mirka Šarovića i ostale koji su servilni prema muslimanima i odlučivali bi onako kako njima odgovara”, rekao je Dodik.

On je dodao da sve što se radi u Srpskoj odmah ide u Agenciju za istrage i zaštitu BiH i tužilaštva, navodeći da se to dešava u kontinuitetu.