Dodik o potezu Komšića i Džaferovića: Ispali su smiješni

Dodik je rekao da “sve što su eventualno imali da primjedbuju ruskom šefu diplomatije dva člana Predsjedništva mogli su da to učine direktno”

Član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da su dvojica članova Predsjedništva Šefik Džaferović i Željko Komšić nedolaskom na sastanak sa šefom diplomatije Ruske Federacije Sergejem Lavrovom i tim, kako je rekao, “nedoraslim ponašanjem” nanijeli štetu upravo onome za šta se formalno zalažu a to je BiH.

“Ono za šta bi meni trebalo nekoliko sati da ministru spoljnih poslova Ruske Federacije objasnim o BiH, Komšić i Džaferović su pokazali svojim nedolaskom na sastanak. Ako su mislili da time omalovaže jednu svjetsku velesilu ispali su smiješni i pred svojim narodom i pred svjetskom političkom scenom”, ustvrdio je Dodik komentarišući nedolazak Komšića i Džaferovića na saasatanak ruskim šefom diplomatije koji boravi u zvaničnoj posjeti BiH.

Dodik je rekao da “sve što su eventualno imali da primjedbuju ruskom šefu diplomatije dva člana Predsjedništva mogli su da to učine direktno, ali nisu smjeli i izabrali su da se sa svojom netrpeljivošću prema Ruskoj Federaciji obračunavaju navodnim argumentima, koji su drugo ime za diplomatskli skandal”.

“Sergej Lavrov odlično zna da Republika Srpska ima svoja zvanična obilježja koja koristi na osnovu ustava i zakona. Zbog čega bi ministar Lavrov problematizovao nešto što crpi uporište u Dejtonskom mirovnom sporazumu za čije poštovanje se zalaže Ruska Federacija, a na osnovu kojeg postoji i BiH. Ako je stav Ruske Federacije o neophodnosti gašenja institucije visokog predstavnika bio razlog za nedolazak članova Predsjedništva, to je tek skandalozno”, naglasio je Dodik, upitavši nije valjda da se ministar spoljnih poslova Ruske Federacije zalaže za unutrašnji suverenitet BiH a dva člana Predsjedništva navijaju da BiH ostane protektorat.

Izvor:fokus.ba