Dr Ana Gligić otkriva: “Jednu stvar u vezi korona virusa do sada niste čuli”

Vakcine protiv novog soja korona virusa intenzivno se istražuju, neke su i registrovane, a naučnici redovno poručuju da treba da prođe dosta vremena dok efikasan lijek ne počne da se primjenjuje u široj populaciji na globalnom nivou.

Laboratorije širom svijeta analiziraju dejstvo vakcina protiv korona virusa, od onih u Kini, Velikoj Britaniji, Japanu, Americi, dok je Rusija još u avgustu registrovala ovu vrstu zaštite protiv kovida.

– Te vakcine imaju cilj da zaustave epidemiju, imunitet koji daju ne traje dugo, kao što je to slučaj i sa vakcinom protiv gripa. Da li te vakcine ubalažavaju kliničku sliku oboljelih, mijenjaju dejstvo virusa, ne znamo – komentariše dr Ana Gligić i objašnjava šta bi bilo bolje rješenje:

– Da imamo vremena, trebalo bi napraviti pravu vakcinu od samog virusa, koji se prethodno oslabi, odnosno umrtvi u laboratoriji i takva vakcina pruža doživotni imunitet.

Vakcine o kojima se uveliko izvještava predstavljaju trenutno rješenje, a zbog nedostatka vremena i neophodnosti da se pandemija korona virusa zaustavi, može se reći i da su najbolje moguće rješenje.

Korona skoro pa iz dana u dan ispoljava nova dejstva, a pitanje imuniteta na nju svakako je jedno od ključnih u borbi protiv kovida.

– Imali smo slučajeva da osobe koje su preležale koronu nemaju imunitet na virus. To sigurno znači da se virus promijenio, da više nije isti odnosno da postoji više korona – napominje dr Gligić.

Virus je, prema riječima našeg virusologa koji se 1972. kao direktorka “Torlaka” susrela sa epidemijom variola vere, ispoljio nesvakidašnja svojstva do sada nezabilježena u epidemiologiji pa se pokazalo da može da opstane u spoljašnoj sredini, van ljudskog organizma.

 Virus je i u suhom stanju aktivan, ukoliko dođe do sluzokože nosa, prenosi se. Vremenom su se, inače, mijenjali načini prenošenja korone pa se sada može reći da se prenosi kapljično, sa više podtipova (oslobađanjem kapljica kašljanjem, kihanjem, govorom odnosno preko vazduha i dodirivanjem kontaminiranih površina) – objašnjava dr Gligić.

Navodi da se na početku pretpostavljalo da će virus koji je nesumnjivo prirodnog porijekla oslabiti nakon prenosa sa čovjeka na čovjeka, ali se to nije nedostajalo.

Ono što nedostaje u istraživanju jeste proučavanja virusa na više pasaža u familiji ili društvu. Na primjer, sa sina na oca pa na unuke što je takozvani međugeneracijski prenos koji se, u slučaju korone, nije dovoljno pratio, piše “Srbija Danas“.

Izvor:haber.ba