Dragulj prirode u sjeveroistočnoj Bosni

Skriva ljepote na koje skoro da ljudska noga nije stala

Planina Konjuh jedna je od rijetkih očuvanih dragulja prirode u sjeveroistočnoj Bosni. Planinarska udruženja, ljubitelji prirode i građani godinama su nastojali ubijediti vlasti da dio planine proglase zaštićenom prirodnom zonom, a konačno je inicijativa o tome iz 2004. godine pretočena u djelo 9. novembra 2009. u Skupštini Tuzlanskog kantona.

Šumsko područje

Tako je radi zaštite brojnih florističkih, hidroloških, ali i kulturno-historijskih vrijednosti, dio područja planine Konjuh proglašen zaštićenim pejzažom, što je regulirano Zakonom o proglašenju dijela planine Konjuh zaštićenim pejzažom, a upravljanje tim područjem povjereno je Javnoj ustanovi Zaštićeni pejzaž Konjuh Banovići.

Skriva ljepote na koje ljudska noga skoro da još nije stala - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Površina Zaštićenog pejzaža Konjuh, kako navode u ovom preduzeću, iznosi 8.016 hektara i prostire se u sjeveroistočnom dijelu Bosne i Hercegovine, tačnije u jugozapadnom dijelu Tuzlanskog kantona.Riječ je o pretežno šumskom području koje se nalazi se na području tri općine, Banovići, Kladanj i Živinice.  

Raj za posjetioce - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Ovo područje skoro u potpunosti je prekriveno šumskim ekosistemima u kojima su sadržane veoma brojne prirodne vrijednosti i fenomeni.Izgrađene površine zauzimaju svega 0,4 posto ukupne površine obuhvata. Ovo zaštićeno područje prostire se na dva slivna područja, i to Slivno područje rijeke Oskove na sjeveru i Slivno područje rijeke Drinjače na jugu. 

Sportske aktivnosti

– Područje zaštićenog pejzaža planine Konjuh već odavno je omiljena destinacija brojnih sportista i zaljubljenika u prirodu, jer zahvaljujući svojim prirodnim ljepotama i uređenim stazama čini izuzetno pogodno područje za razne vidove sportskih i rekreativnih aktivnosti poput šetnje, trčanja, biciklizma, a u funkciji je i „Adrenalinski park“ kao jedan od vidova zabavnog sadržaja – kažu iz JU Zaštićeni pejzaž Konjuh.

Netaknuta priroda - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Na prostor Zaštićenog pejzaža Konjuh stiže se iz više različitih pravaca, iz Banovića, Zavidovića, Živinica, Olova i iz Kladnja. Pristupni putevi dijelom su asfaltirani, ali ima i makadamskih, kao i šumskih, a mnoštvo je označenih planinarskih, biciklističkih staza, šumskih vlaka koje su odlične trase za avanturiste s džipovima i kvadovima.

– Prostor zaštićenog pejzaža je pristupačan i prohodan, ali u sebi još skriva ljepote na koje ljudska noga skoro da još nije stala – iznose iz ove ustanove.

Mrki medvjed i zmije

U šumama Konjuha od divljači ima mrki medvjed, srna, divlja svinja, vuk, lisica, vjeverica, tetrijeb, a u potocima i rijekama pastrmka i potočni rak. Od zmija na planini žive poskok, šarka, bjelouška, zatim gušter zelembać i daždevnjak.

Fond za zaštitu okoliša FBiH - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Na planini Konjuh postoji više nekropola stećaka, a samo na općini Kladanj poznato je više od 500 stećaka. Tu si i ostaci karavanskog puta kojim se so prenosila iz Tuzle, kao i više spomenika iz NOB-a.

Biljni ćilim

Nekropola stećaka

Zaštićeni pejzaž Konjuh ima voćnjake, pašnjake, oranice, listopadne i crnogorične šume, mješovite šume, kamenite i oskudne površine, šikare te ljekovito bilje kao značajan izvor flore. Zidine, dio planinskog kompleksa Konjuha na 1.150 metara nadmorske visine imaju vodu, ali i tzv. biljni ćilim.

Izvor:avaz.ba