Evo zbog čega je jabuka kraljica voća

Zašto je jabuka toliko korisna?

1. Smanjuje kolesterol

Jabuka srednje veličine sadrži oko četiri grama vlakana, neka od njih u obliku pektina, vrste rastvorljivih vlakana povezanih s niskom razinom lošeg kolesterola.

2. Zasićuje

Zbog činjenice da je bogata vlaknima, ovo voće je jako zasitno, i to s vrlo malo kalorija – oko 95 u jabuci srednje veličine. To je zbog toga što je našem organizmu potrebno više vremena da probavi kompleksna vlakna.

3. Održavaju vas vitkim

Jedan sastojak kore jabuke je urzolična kiselina, koja se, na osnovu nedavnih istraživanja na miševima, povezuje sa smanjenim rizikom od debljine.

4. Olakšava probleme s disanjem

Pet ili više jabuka tjedno dovodi do bolje funkcije pluća, najvjerojatnije zbog antioksidanata nazvanog kvercetin (bioflavonoid), kojeg ima u kori jabuke (kao i u ljusci luka i rajčice). I još nešto.

Poslije istraživanja iz 2007. godine došlo se do zaključka da žene koje jedu dosta jabuka rjeđe rađaju djecu koja će imati probleme s astmom.

5. Protiv prehlade

Iako se ne mogu usporediti s narančama, jabuke se smatraju dobrim izvorom vitamina C koji je koristan za imunitet, s preko osam miligrama po jabuci srednje veličine, što iznosi otprilike 14 posto dnevnih potreba za ovim važnim vitaminom.

6. Čak i protiv tumora

Francuski znanstvenici su 2004. godine otkrili da kemikalije u jabuci pomažu u sprječavanju raka crijeva. Tri godine kasnije, pronađeni su dodatni sastojci, triterpenoidi, koji se, čini se, bore protiv raka jetre, crijeva i dojke.

7. Smanjuje rizik od dijabetesa

U radu objavljenom u Američkom časopisu medicinske prehrane navodi se da su jabuke, kao kruške i borovnice, povezane sa smanjenjem rizika od razvijanja dijabetesa tipa dva, zbog jedne vrste antioksidanata, antocijanina, koji su, također, odgovorni za crvenu, ljubičastu ili plavu boju kod voća i povrća.

8. Poboljšava rad mozga

Jabuka se veže i za proizvodnju acetilholina koji održava veze između živaca, tako da jabuke poboljšavaju memoriju, i smanjuju mogućnost nastanka Alzheimera.

Prehrana bogata antioksidansima može imati slične učinke, tako da se jabuke, s obzirom da su vrlo bogate kvercetinom ne smiju zaboraviti.

Izvor: ljepotaizdravlje.hr