Fascinantno: Fantomski otok vidljiv je samo jedan dan svakih 7 godina

Irski se otok pojavio na kartama već 1325. godine, no fantomski otok danas niko ne može pronaći

Prema drevnoj irskoj legendi, Hy-Brasil je otok skriven u magli, koja se digne svakih sedam godina- i to samo na jedan dan te ga je jedino tada moguće vidjeti. Taj se misteriozni otok u kartama nalazi od 1325. do 1800-ih, a na većini karti on je lociran oko 300 kilometara od obale Irske u Sjevernom Atlantiku, piše Ancient Origins.

Priče o tom fantomskom otoku stoljećima su kružile Evropom, s pričama o “obećanoj zemlji svetaca” ili pak “raju gdje živi napredna civilizacija”. Jedna od uočljivijih geografskih značajki otoka Hy-Brazil je to što na kartama uvijek izgleda kao krug s kanalom (ili rijekom) koja na njemu teče od istoka prema zapadu.

Brojna imena misterizonog otoka Hy-Brazil, još nazivan i Hy-Breasal, Hy-Brasil, Hy-Breasil i Brazir, a to ime potiče od Breasal, što znači visoki kralj svijeta u keltskoj historiji. Prvi je otok na kartu stavio kartograf Angelino Dulcert  iz Genove 1325. pod imenom Bracile., a kasnije se pojavio u Katalonskom Atlasu 1375., kao dva odvojena otoka s istim imenom “Illa de brasil”.

Godine 1436. pojavio se kao “Sola de Brasil” na venecijanskoj karti kartografa Andrea Bianco. Na njoj je pripojen jednoj od većih grupa otoka u Atlantiku. Ponovo se pojavljuje 1595. Ortelius karti Evrope i Evropa Mercator karti, a povremeno je mijenjao lokacije na njima.

Ekspedicije u potrazi za otokom iz magle John Jay Jr. je 1480. krenuo iz Bristola u Engleskoj s ciljem upoznavanja bajkovitog otoka, no nakon dva mjeseca koje je proveo na pučini vratio se praznih ruku i razočaran. Godine 1481. još su dva broda, Trojstvo i George, otišli iz Bristola na ekspediciju kako bi pronašli Hy-Brasil, također  bez uspjeha. Zanimljivo je da je 1497. godine španski diplomat Pedro de Ayala izvijestio katoličke kraljeve Španije da je John Cabot (prvi Evropljanin koji je posjetio Sjevernu Ameriku od Vikinga) “otkrio u prošlosti muškarce iz Bristola koji su pronašli Braziliju”. Podrazumijevalo se da ju je neko iz jedne od Bristolovih ekspedicija uspio pronaći.

Tamo tvrde da su upoznali mudrog starca koji im je dao zlato i srebro. Začudo, kapetan je rekao da je otok naseljen velikim crnim zečevima i tajanstvenim čarobnjakom koji je sam živio u velikom kamenom dvorcu. Ekspediciju je vodio kapetan Alexander Johnson, koji je također tvrdio da je pronašao Hy-Brasil, potvrđujući Nisbetova otkrića. U sljedećim godinama Hy-Brasil  se povukao u anonimnost.

Kako su pokušaji da se ponovo pronađe pokazali neuspješnima, kartografi su ga počeli izostavljati na nautičkim kartama. Kada je posljednji put zabilježena na karti 1865. godine, jednostavno je zabilježen kao “Brazil rock”. Posljednje dokumentirano viđenje Hy-Brasila imali su 1872. Robert O’Flaherty i T.J. Westropp. Westropp je tvrdio da je posjetio otok tri puta i bio je tako očaran da je doveo svoju porodicu da ga vidi lično. Poveznica s izvanzemaljskim inteligentnim životom U jednom poznatom susretu s NLO-om, poznatim kao incident u Rendleshamskoj šumi, navodno je neobičan brod sletio ispred američke vojne baze u U.K. Narednik Jim Penniston tvrdi da je dotakao tu letjelicu i telepatski primio 16 stranica binarnog koda. Sutradan je zapisao kod i preveo ga desetljećima kasnije.

Kod je navodio popis vrlo specifičnih koordinata Hy-Brasila i popis mjesta na kojima su ga kartirali kartografi. U poruci su također navedene koordinate nekoliko drugih drevnih lokacija širom svijeta, kao što su piramide u Gizi i linije Nazca. Na samom dnu poruke, koordinate Hy-Brasila ponovo su popisane zajedno s početnom godinom od 8100. Irska Atlantida? Dok je Atlantida možda najpoznatija izgubljena civilizacija, Hy-Brasil je bolje dokumentovan i ima više iskaza očevidaca. Legenda bi mogla biti priča koja se prenosila generacijama od kraja posljednjeg ledenog doba kada su nivoi mora bili niži.

Na primjer, takozvana banka porcupine, otkrivena 1862. godine, čini se da je u nekom trenutku bio otok. Smješten oko 193 km (120 milja) zapadno od Irske, to je plićak koji je izložen izrazito niskoj plimi i gdje se nalazi karta iz 1830. godine. Najviša tačka banke je oko 200 metara ispod razine mora i potopljena je zbog katastrofe ili porasta nivoa mora. (Express.hr)

Izvor:tuzlanski.ba