FOTO Na Ćorkovači obilježena godišnjica pogibije komandanta Izeta Nanića

Centralni dio manifestacije “Slobodarski dani viteški grada Bužima” jučer se preselio na Ćorkovaču gdje je nekoliko hiljada građana Bužima, mnogobrojih gostiju i zvanica obilježilo dvadeset i četvrtu godišnjicu od pogibije generala Izeta Nanića.Manifestacija je započela pješačkim pohodom kojeg tradicionalno organizira Udruženje mladih Bužim, a na ovogodišnjem pohodu “Putem bužimskih vitezova” učestvovalo više od 800 učesnika iz svih dijelova Bosne i Hercegovine.

Porodica komandanta Nanića uz delegacije federalnih, kantonalnih i općinskih vlasti, boračkih organizacija i Islamske zajednice u BiH, posjetila su mjesto pogibije generala Izeta Nanića i pomoćnika komandanta za obavještajne poslove Mehe Bašića na Vijencu u Hrvatskoj, gdje je proučena Fatiha i položeno cvijeće.

Na mjestu pogibije komandanta Nanića održan je kratki istorijski čas, a o događajima i borbama tog 5.augusta govorio je Agan Elkasović.

Nakon što su učesnici pješačkog marša stigli su na lokalitet Ćorkovače održan je historijski sat i tevhid, a na kraju prisutnima su se obratili muftija bihaćki Mehmed ef. Kudić, ministar za pitanja boraca u Vladi USK-a Ermin Zulić i načelnik Općine Bužim Mersudin Nanić.

“U Bužimu i Unsko sanskom kantonu su pomiješani osjećaji. S jedne strane neizmjerna tuga što obilježavamo godišnjicu pogibije našeg komandanta, a s druge strane ponos na sve bužimske vitezove i uspjehe 505. Viteške brigade i Petoga korpusa Armije RBiH jer su prije dvadeset i četiri godine oslobodili privremeno okupiranu teritoriju Bosne i Hercegovine i deblokirali kanton. Ovo Spomen obilježje ponosa i pobjeda će svakako biti podsjetnik svim budućim generacijama da herojska borba naših najboljih sinova nikada neće biti zaboravljena”, saopćili su organizatori.

klix