HAOS NA PUTEVIMA ŠIROM BIH: POGLEDAJTE KAKVO JE STANJE

Zbog snijega koji je tokom dana napadao otežano je odvijanje saobraćaja na većini putnih pravaca u Bosni i Hercegovini.

Ekipa Hayat.ba zabilježila je stanje na cestama.

Zbog ugaženog snijega na kolovozu sporije se saobraća na dionicama u višim predjelima. Izdvajamo putni pravac Mokro-Rogatica (preko Romanije), gdje je za teretna vozila sa prikolicom i šlepere obavezna upotreba lanaca.

Kolovoz je zasniježen i na putnim pravcima: Semizovac-Kladanj, Trnovo-Foča, Han Pijesak-Vlasenica, Teslić-Banja Luka, Bugojno-Kupres-Livno, Glamoč-Mrkonjić Grad i Posušje-Jablanica.

Na putevima u nižim predjelima saobraća se po pretežno mokrom kolovozu. Iz BIHAMK-a su skrenuli pažnju na moguću poledicu, kao i na učestale odrone zemlje ili kamenja.

Na svim putnim pravcima savjetovali su opreznu vožnju i podsjetili da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Mnogi vozači nisu bili pripremljeni na padavine pa su bili prinuđeni zaustaviti svoje vozilo i stavljati lance na licu mjesta.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Zbog radova na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Vitez-Travnik, Živinice-Banovići, Drvar-Bosansko Grahovo, Rogatica-Ustiprača, Gromiljak-Blažuj, Posušje-Široki Brijeg i Šuica-Tomislavgrad, poručili su iz BIHAMK-a.

Izvor:hayat.ba