Inspektori zbog divljanja cijena zaštitne medicinske opreme izdali kazne u visini 43.500 KM

Nadzire se formiranje i kretanje cijena maski, rukavica, sredstava za dezinfekciju i drugih sredstava i opreme, kao i osnovnih životnih namirnica

Dežurni timovi Federalnog tržišnog inspektoratajučer su izvršili 11 nadzora te utvrdili 16 prekršaja koji podrazumijevaju izdavanje 16 prekršajnih naloga u iznosu od 43.500 KM.

Zaštita stanovništva

Federalni tržišni inspektorat pojačao je nadzor nad formiranjem i kretanjem cijena zaštitne medicinske opreme – maski, rukavica, sredstava za dezinfekciju i drugih sredstava i opreme, kao i osnovnih životnih namirnica za kojima je porasla potražnja izazvana rastućim strahom građana za vlastito zdravlje. 

Od proglašenja pandemije koronavirusaFederalna uprava za inspekcijske poslove stavila je sve svoje kapacitete u funkciju zaštite stanovništva. 

Gužve u trgovinama - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Prema izvještajima Federalnog tržišnog inspektorata, još nije evidentirano masovno nerazumno povećanje cijena. Ukoliko do toga dođe, Federalna uprava za inspekcijske poslove predložit će Federalnom ministarstvu trgovine i Vladi FBiH donošenje odluke o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena i organičavanja marži.

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove apeliraju na sve privredne subjekte, distributere i druga pravna i fizička lica koja obavljaju trgovinu pomenutim proizvodima na veliko i na malo da prilikom formiranja cijena vode računa o životnom standardu građana i stabilnosti tržišta.

Prava potrošača

Upozoravaju da će sve zloupotrebe narušavanja prava potrošača i uvjeta slobodnog formiranja cijena i nerazumnog povećanja cijena usljed povećane potražnje izazvane strahom građana i proglašavanjem pandemije koronavirusa biti sankcionirane.

Izvor:avaz.ba