IZJAVA AMERIČKOG PROFESORA NEĆE SE DOPASTI DODIKU

Razmjena teritorija između Srbije i Kosova treba da bude na pregovaračkom stolu – kaže za Radio Slobodna Evropa Charles Kupchan, član američkog Vijeća za spoljne poslove (Council on Foreign Relations) i profesor Georgetown Univerziteta, koji također kaže da ne dolazi u obzir otcjepljenje Republike Srpske od BiH jer bi to imalo destabilizirajući efekat.

“Veoma je teško za Kosovo da krene naprijed i funkcionira kao demokratska zemlja kada jedan njegov dio ne želi da pripada toj državi”, smatra Kupchan,.

On dodaje da bi na kraju tog procesa Srbija morala da prizna Kosovo.

“Srbija treba da se otrgne prošlosti i sklonosti ka istorijskim žalopojkama. Zbog toga smatram da razmena teritorija treba da bude na pregovaračkom stolu. Ako pripajanje sjevera Kosova pruža srpskoj vladi i narodu osjećanje da su ‘sačuvali obraz’ u dovoljnoj mjeri da bi priznali nezavisnost Kosova – onda smatram da se to mora učiniti jer je to korak naprijed ka dugotrajnoj stabilnosti i miru na Balkanskom poluostrvu”, kazao je Kupchan.

Profesor Kupchan naglašava da bi eventualna razmjena teritorija izmešu Srbije i Kosova iziskivala pristanak građana Srbije i Kosova, “a to nije izvjesno, prije svega sa kosovske strane”

“Međutim, EU i SAD trebaju insistirati na nastavku pregovora Beograda i Prištine, jer je normalizacija odnosa nužna, a Kosovo koje je de facto nezavisno, treba da to postane i de jure, da bi se ostvario dugotrajni mir na Balkanskom poluostrvu”.

​Profesor Kupchan nagašava kako je pitanje razmjene teritorija veoma kontroverzno i većina balkanskih analitičara smatra da treba da bude skinuto sa dnevnog reda. Međutim, on smatram da ipak treba ostatiti na pregovaračkom stolu jer ne si da je to politički ili moralno neprijatnije nego što je odvajanje Kosova od Srbije, što je, po njegovom mišljenju, također bilo prekrajanje granica duž etničkih linija.

“Nema sumnje da bi u slučaju razmene teritorija između Srbije i Kosova, pojedinci u Republici Srpskoj, pre svega Milorad Dodik, pokušali da to iskoriste kao izgovor za prekrajanje granica duž etničkih linija. Međutim, u slučaju Kosova i Srbije, to odstupanja od standardnih normi doprinijelo bi većoj stabilnosti. U slučaju BiH, otcjepljenje Republike Srpske bi imalo destabilizirajući efekat. Zbog toga međunarodna zajednica treba odlučno da se suprotstavi toj opciji”, rekao je profesor Charles Kupchan.

loading…

bosniaksinfo