Kako ubiti LDL holesterol

Prijetećoj masnoći u krvi moguće se suprotstaviti uz pomoć pametnog odabira namirnica

Holesterol je najpoznatija masnoća u organizmu i prisutan je u svakoj živoj ćeliji. Razlikujemo dobri HDL holesterol od LDL lošeg holesterola čiji povećan nivo u krvi uzrokuje moguće bolesti srca i krvnih žila.

Grejp je apsolutni pobjednik kada je riječ o borbi s lošim holesterolom jer osim visokog nivoa vitamina C sadrži i pektin koji u kombinaciji s vitaminom snižava holesterol i štitii krvne žile od začepljenja.

U stopu ga prati celer. Dvije stabljike ovog povrće dnevno dovoljne su da se nivo holestreola smanji za čak pet puta. Pri tomu je najbitnija njegova uloga u povećanju izlučivanja žučne kiseline čime se uklanjaju i loše masnoće.

<195> Sastojci: 1 grejp, 2 stabljike celera, vezica peršina, pola limuna i tri šnite đumbira.

<195> Priprema: Sve sastojke ubacite u blender i miješajte dok ne dobijete gusti sok i barem jednom dnevno popijte čašu ovog svježeg napitka koji će regulirati masnoće u organizmu.

<195> Savjet: Pripremljeni svježi sok najbolje je konzumirati prije ručka što ostavlja dovoljno vremena da tijelo apsorbira sve sastojke i aktivira njihovo djelovanje. Međutim, možete ga popiti i nakon obroka.

Izvor:zdravlje.avaz.ba