Kompanije iz BiH uvozile stoku iz Srbije i prodavale je u Tursku kao bh. proizvod

Nekoliko kompanija iz BiH uvozilo je junice iz Srbije, a to meso prodavale kao bh. proizvod, između ostalog i u Tursku, kazao je to u četvrtak za ‘Dnevni avaz’ ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac.

Na pitanje jesu li određene kompanije iz FBiH uvozile stoku iz Srbije i prodavale je kao bh. proizvod, Košarac je kazao da postoje takve indicije te da je to definitivno i konstatirano u nalazima Ureda za veterinarstvo BiH.

‘U narednom periodu bit će pojačane kontrole kako iz BiH tako i iz Turske. Svi oni koji budu kršili ugovorene prakse ispadat će iz ovog posla’ – kategoričan je Košarac.

Dodao je da jе Ured za veterinarstvo BiH, radeći svoj posao, uočio određenu vrstu nedostataka u definiranom načinu izvoza mesa iz BiH u Tursku. ‘Izvoz mesa u Tursku nije zabranjen, nego je privremeno obustavljen dok se ne otklone nedostaci.

Mi smo naslijedili model kako se meso izvozi u Tursku, koji je za mene neprihvatljiv jer trenutno klanje radi samo jedna klaonica u BiH, a ima ih više certificiranih za taj posao. Sve klaonice koje ispunjavaju uslove trebaju na jednak način da se bave ovim poslom, a ne da postoje privilegovane’ – pojasnio je Košarac.

Po njegovim riječima, posao izvoza mesa u Tursku zaključuje kompanija ‘Tareks’, koja je osnovana za tu svrhu. ‘To je monopolistički pristup. Razgovarao sam s predstavnicima te kompanije i oni su spremni da se u ovaj posao uključi veći broj klaonica.

O tome sam informirao entitetske resorne ministre i oni su dali saglasnost da se broj kompanija poveća. Kada dobijemo konačni spisak klaonica koje taj posao žele da rade i koje su certificirane, zakazat ćemo novi sastanak i dogovoriti da se osigura otkup isključivo domaće stoke. Ovogodišnji planirani izvoz je 8.000 tona mesa, a za sada odobreno nam je 3.000.

Očekujem da ćemo finalnu verziju spiska kompanija koje će u budućnosti raditi ovaj posao imati u narednih deset dana’ – istakao je Košarac, piše “Dnevni avaz”.

Izvor:tuzlanski.ba