Kontinuitet višestoljetne egzistencije bošnjačke zajednice u Foči doveden je u pitanje

Član Predsjedištva BiH Šefik Džaferović koji je danas u Foči prisustvovao obilježavanju Dana sjećanja na ubijene Bošnjake, izrazio je zabrinutost za opstanak bošnjačke zajednice u Foči te pozvao vlasti na svim nivoima na konkretno djelovanje.

– Nakon masovnih zločina nad Bošnjacima Foče u Drugom svjetskom ratu i tokom agresije na BiH od 1992. do 1995. godine, kontinuitet višestoljetne egzistencije bošnjačke zajednice u Foči, ako ne budemo nešto uradili, bit će doveden u pitanje i to je najveća opasnost. Herojska borba bošnjačkih povratnika za ostanak i očuvanje bošnjačke zajednice na ovom području su za svako poštovanje i oni moraju imati snažnu podršku institucija. Moja je obaveza da skrenem pažnju na teško stanje u mnogim povratničkim selima na području Foče. Nedopustivo je da četvrtina bošnjačkih sela u Foči nema električnu energiju, što otežava i onemogućava povratak i rješavanje ovog pitanja mora biti u fokusu nadležnih institucija – kazao je Džaferović ovom prilikom.

On je naglasio da je finansijska moć države BiH svake godine sve veća, ali da se razvoj i uspjeh društva i države u cjelini neće mjeriti ekonomskim rastom i infrastrukturnim projektima u urbanim centrima, već isključivo po tome kako ljudi žive u rubnim povratničkim područjima. Istaknuo je da će zagovarati povećanje izdvajanja u budžetima za povratničke sredine i pozvao vlasti na svim nivoima da učine isto. 

– Svaki zvaničnik BiH koji se nalazi na poziciji gdje se odlučuje na lokalnom, kantonalnom, federalnom ili državnom nivou, mora da podrži povratničke sredine, jer to nije samo moralna obaveza, već strateška investicija za jačanje države BiH u kojoj će se svaki čovjek osjećati komotno na svakom njenom pedlju. Pozivam lokalne vlasti u Foči da pomognu povratnicima Bošnjacima, da udovolje njihovim zahtjevima. Osim toga, civilizacijski je priznati zločin, civilizacijski je obilježiti stratišta, a anticivilizacijski je negirati to i sprečavati žrtve da makar obilježe mjesto stratišta, ja mislim da je to dobro za budući suživot i Srba, i Bošnjaka, i Hrvata i svih onih koji žive na ovom području – poručio je Džaferović.
 Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba