KORONA VIRUS BLOKIRAO PREVOZNIKE: HRVATSKA NE DOZVOLJAVA PROLAZ KAMIONIMA IZ REPUBLIKE SRPSKE

Kamioni preduzeća iz Republike Srpske koji prevoze robu u Italiju i iz te države zaustavljeni su u Hrvatskoj što može nanijeti veliku štetu privredi Republike Srpske, izjavio je danas Srni portparol Privredne komore Vladimir Blagojević.

Blagojević je rekao da se usložnjava situacija u vezi sa uticajem virusa korona na privredu RS.

  • Prema informacijama koje smo dobili od preduzeća koja se bave transportom robe, vozači kamiona su zaustavljeni u Hrvatskoj. Kamioni koji prevoze robu iz Italije su bez problema izašli iz te države i prošli kroz Sloveniju, ali su zaustavljeni u Hrvatskoj. S druge strane, kamionima sa robom koji su krenuli iz BiH u Italiju nije omogućeno da uđu u Hrvatsku- istakao je Blagojević.

Prema njegovim riječima, blokada prevoza stvara ozbiljan problem koji bi mogao da eskalira i nanese štetu domaćoj privredi jer je Italija drugi najznačajniji spoljnotrgovinski partner RS.

  • Mnoga naša preduzeća fokusirana su na poslovanje sa Italijom – kaže Blagojević.

On je ocijenio da je prostor za djelovanje u vezi sa problemom sa kojim se suočavaju prevoznici sužen s obzirom na to da je to odluka druge države.

  • Pitanje je koliko se može reagovati, ali mi ćemo o ovom problemu obavijestiti sve nadležne institucije – istakao je Blagojević.

On je dodao da su zbog širenja virusa korona širom Evrope u Srpskoj najviše pogođene privredne grane prevoz i turizam, ali da se ta situacija sve više odražava i na ostale sektore, a posebno kada je riječ o poslovanju sa Italijom.
Izvor:hayat.ba