Misterija na holandskoj farmi: Posle godina zatočeništva u podrumu, deca podeljena oko očeve krivice

Pravosudne vlasti tek treba da podignu optužnicu protiv oca koji je držao šestoro dece zatočene u tajnoj sobi na farmi u Holandiji devet godina, ali je među njima došlo do neslaganja.

Četvoro starije dece Gerita Jana van D-a podržavaju optužnicu, dok oni mlađi kažu da se ne slažu sa istragom.

U četvrtak se pojavila informacija da je Van D optužen i seksualno nasilje.

Policija je prošlog meseca pronašla šestoro dece na farmi, blizu sela Rajnervold u Holandiji.

Priča je izašla na videlo kada je jedan od šestoro, 25-godišnji Jan otišao u lokalni bar i pozvao pomoć.

Otac je priveden 18. oktobra, samo nekoliko sati nakon što je 58-godišnjem Austrijancu, koji je iznajmio njegovu farmu u severnoj provinciji Drent, određen pritvor.

Prvi izveštaji pokazuju da su njih dvojica možda pokušali da organizuju, a iz policije kažu da su deca držana na farmi protiv njihove volje.

U četvrtak su tužioci potvrdili da se DNK oca poklapa sa DNK dece, odnosno da je svima otac. Decu je rodila ista žena, ali je ona preminula 2004. godine.

Iz policije kažu da trenutno istražuju optužbe da je dvoje dece zlostavljano. Ovo dvoje dece je napustilo roditelje pre nego što se porodica povukla da živi u izolaciji na farmi.

Advokat Gerita Jan van D-a nije odgovorio na najnovije optužbe, ali kaže da je na zdravlje njegovog klijenta uticao moždani udar koji je doživeo pre nekoliko godina.

The farm in the Dutch northern province of Drenthe
Farma je u šumi

Šta su deca rekla?

Tokom dva ispitivanja, devetoro dece dalo je različite izjave o svom ocu.

Četvoro najstarijih reklo je da u potpunosti podržavaju istragu, rekavši da je situacija takva da moraju da progovore.

Mlađa deca su rekla da ne mogu da se slože sa izjavama starije.

„Naše iskustvo je drugačije od onog koje su preživela naše starije sestre i braća… Za našu porodicu je bolno, jer smo razdvojeni”, dodali su oni.

Starija deca otkrila su da su započela pregovore sa producentknjiom dokumentarnog filma za jednu holandsku televiziju. I mlađoj deci se dopala ta ideja, ali su rekli da žele prvo da razgovaraju s ocem.

Šta se desilo?

Do otkrića je došlo kada je najstariji sin pobegao sa farme u obližnje selo Rajnervold, naručio pivo u pabu i zaposlenima rekao da mu je potrebna pomoć.

Pab
Pab u kome je najstariji sin potražio pomoć

Policija je ušla na farmu i tamo pronašla ostale braću i sestre, oca, ali i austrijskog državljanina Jozefa B. koji je radio kao majstor. Austrijanac se već pojavio pred istražnim sudijama, a tereti se za protivpravno lišavanje slobode i pranje novca.

Policija je u kući pronašla i veliku količinu novca.

Da li su bili deo sekte?

Policija je saopštila i da ispituje da li je specifičan način života na farmi bio povezan sa određenim religijskim ubeđenjima.

Mediji navode da su uhapšeni otac i Austrijanac nekada bili komšije, a upoznali su se u Crkvi Ujedinjenja, svetskom verskom pokretu poznatom i kao Munovci, koji je nastao u Južnoj Koreji.

Braća Jozefa B. rekla su austrijskom dnevniku Kronen Cajtung da se on priključio sekti i da nije došao na sahrane njihovih roditelja pre četiri godine.

„Mislio je da je bolji od Isusa”, rekao je Jozefov brat Franc.

Portparol Crkve Ujedinjenja Viljem Kecer tvrdi da je otac porodice, Geri Jan van D, napustio pokret još 1987. godine.

„Istovremeno, prekinuo je kontakte sa porodicom. U jednom trenutku imao je više ludih ideja, ali niko u porodici ne želi da priča o tome”, rekao je jedan rođak za holandski list Algemen Dagblad.

Izvor:oslobodjenje.ba