Najčešće greške roditelja koje bebama remete san

Dobar san je presudan za razvoj mozga vaše bebe. Nedovoljno sna može dovesti do problema s govorom i poremećaja hiperaktivnosti. Neki roditelji spavaju s djecom u krevetu nadajući se da će se tako prije povezati. To ne samo da je zbunjujuće za dijete već može biti i opasno za njega.TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

I to nije jedino što ne biste trebali činiti da bi vam dijete spavalo dobro. Ovo su greške koje roditelji najčešće prave kada uspavljuju bebu.

Beba nema rutinu spavanja

Uspostavljanje rutine spavanja bitno je za vaše dijete. To mu može pomoći da se smiri i brže zaspi. Veoma je važno da se držite rasporeda kako bi dijete naučilo kada mu je vrijeme za spavanje. S vremenom će se naviknuti da u isto vrijeme ide spavati tako da će uspavljivanje postati puno lakše i brže.

Ne umarate bebu dovoljno kada je budna

Djeca su ista kao i mi, što smo zauzetiji u toku dana, to smo iscrpljeniji i lakše ćemo zaspati. Zato pokušajte uključiti svoju bebu u što više aktivnosti. Pričajte im i pjevajte, izvedite ih vani i pustite ih da uživaju u lijepom danu. Sve će to učiniti vaše dijete umornijim i spremnim za spavanje.

Ne prepoznavanje znakova

Ponekad roditelji predugo čekaju prije nego što djecu pošalju na spavanje. Na primjer, čekaju dok ne počnu plakati. Međutim, postoje i mnogi drugi znakovi koji pokazuju da je vaše dijete umorno i da mu treba san. Ako se mršte, šakama trljaju oči i uši to može značiti da mu je vrijeme da zaspi.

Ostavljate bebu da spava u osvjetljenoj sobi

Tama djeluje smirujuće na bebe i potiče proizvodnju melatonina hormona koji pomaže u regulaciji sna.

Blokiranje buke

Bebe ne trebaju spavati u potpunoj tišini jer ako jednom tako navikne kasnije može imati velikih poteškoća sa spavanjem. Ponekad se čak preporučuje da koristite uređaje koje stvaraju tihu buku koji mogu pomoći bebi da lakše zaspi.

Držite bebu predugo budnu

Možda mislite da ukoliko je beba duže budna da će biti umornija i da će brže zaspati. Međutim, to može upropastiti raspored spavanja i utjecati na količinu sna.

Izvor: klix.ba