Najstarija šnajderica u Krajini šije i u 87. godini

U cazinskom naselju Polje živi Asima Čataković. Ona je zasigurno najstarija aktivna šnajderica u Krajini. Iako gazi 87. godinu, šivaća mašina i dalje je njen zaštitni znak.  

Dobro vidi

Počela je šiti i krojiti sa 19 godina, a vještinu šivanja nisu potisnule ni godine niti savremena konfekcijska proizvodnja. Uprkos poodmaklim godinama, koje Asimu, kao ni mnoge druge žene njenog godišta, nisu mazile, ni danas joj ne nedostaje energije, vedrine i osmijeha te ljubaznosti prema svakom.

– Šijem i krojim, evo, skoro sedam decenija i osjećam se veoma dobro. Još i dobro vidim, a to je, osim znanja i iskustva, najvažnije u ovom poslu. Ja sam prva počela šiti, a onda mi se pridružio i muž, koji je napustio svoj posao i posvetio se šivanju. Samouki smo bili u ovom poslu, znali smo rasparati hlače, bluzu, kaput i drugo, da bismo vidjeli kako je sve izrezano, koje su mjere i tako – priča Čataković.

Kada su počinjali, prvo su šili dimije i bluze, pa onda hlače i bunde, posteljinu, kecelje za školsku djecu….

Mnogo posla

Kako kaže, godinama su imali mnogo posla, fino zarađivali i tako izveli djecu na selamet. Ima petero djece, 13 unučadi i 21 praunuče. Krojački zanat, od Asime i njenog muža naslijedila je jedna njihova kćerka.

Za pola sata napravi suknju 

– Svašta sam šila po želji, a sada opet šijem dimije i bluze, suknje i komplete. Na jednu mašinu ravno šijem, a na drugu obrađujem materijal i pravim rupice. Trenutno šijem suknju, kojoj još treba lastika i bit će završena. Za jednu suknju treba mi pola sata s postavom, a bez postave to može biti gotovo i ranije. Bluzu mogu napraviti za sat – kaže Asima.

krajina24h.com