Tada su članovi IO dali rok Spahiću i Misimoviću da do 28. decembra dostave svoje konačne prijedloge. Nezvanično, Misimović nije mijenjao svoj “izbor”, te su Petev i Simone ostali njegov prijedlog, dok se Spahić odlučio za Sergeja Barbareza. Bivši kapiten, ujedno je i želja javnosti u našoj zemlji…

Kontaktirali smo pojedine članove IO, koji su nam rekli da nisu dobili nikakve materijale za sutrašnju sjednicu, što znači da su male šanse da će Zmajevi sutra i dobiti selektora.

Da bi bio izabran Bajevićev nasljednik, po Statutu, on mora dobiti podršku 11 članova IO.

– Izvršni odbor donosi pravovaljane odluke ako za njih glasa više od dvije trećine prisutnih članova, od kojih jedan glas mora biti iz FSRS i dva glasa iz NS FBiH (po jedan predstavnik iz Kantonalnog i jedan predstavnik iz Županijskog saveza) – piše u Članu 38. Statuta, a koji se odnosi na kvorum za donošenje odluka i stupanje na snagu.

A matematika kaže da je teško očekivati da u ovom trenutku bilo ko od kandidata dobije dovoljan broj glasova.

Faktorovi izvori tvrde da Vico Zeljković i preostala četiri člana IO iz FSRS neće podržati Barbareza, dok većina od preostalih 10 članova “fudbalske vlada” nisu za Peteva.

To znači da će Savez biti u pat poziciji, a da ćemo u 2021. godinu ući bez selektora, odnosno da će Barbarez i Petev, na kraju, otpasti iz svih kombinacija.

Nadalje, nije isključeno da od januara FSBiH krene u potragu za trećim, kompromisnim rješenjem, zvalo se ono Husref Musemić, Aljoša Asanović ili Slavoljub Muslin…

No, sačekajmo sutrašnju sjednicu, možda “zaraćene strane”, ipak, pronađu rješenje. Bitno je samo da shvate koji im je zajednički interes, a tada je sve moguće.

Poučeni iskustvima iz prethodnih godina, moguće je čak i nemoguće… A da li će to biti za dobrobit bh. fudbala? Njih nije briga za to!