“Nikada to ne bi povezala sa virusom! “Ovo je ispovijest ljudi koji su preživjeli koronavirus”

Mislila sam da je mučnina zbog vraćanja na brod

Amerikanka Rebeka Frasure (35) je sa suprugom bila na krstarenju brodom, ne sluteći šta će se desiti. Nakon što je u Kini na kruzer ušao zaraženi putnik, na brodu je zavladala opšta panika. Rebeka najpre nije vjerovala da se zarazila jer nije osjećala nikakve simptome.

– Ojsećala sam se da sam okej, osim manjeg kašlja koji sam vukla. Nisam imala ni temperaturu. Vjerovatno ne bih ni znala sam zaražena da me nisu testirali. Kad smo bili na Tajvanu, kratko smo izašli na kopno, a kad smo se vratili na brod, malo samosjetila mučninu, ali nikad to ne bih povezala s bolešću. Mislila sam da je to nešto privremeno, a ne virus, pogotovo koronavirus – rekla je za Rebeka sredinom februara kada su je odveli u bolnicu u Tokiju.

Na posao je trebalo da se vrati 17. februara, ali izolovana je u bolničkoj sobi u Tokiju  gdje je boravila od 6. februara do 4. marta.

Kad su je nakon gotovo mjesec dana provedenog u karantinu zbog koronavirusa koji je pokupila na kruzeru “Diamond Princess”, upitali kako se osjeća sad kada je slobodna i spremna za povratak kući, kratko je odgovorila: “Iznenađujuće!”.

Bolje je, ali još ga muči suhi kašalj

Amerikanac Karl Goldman (67) iz kalifornijskog gradića Santa Klarita zarazio se na kruzeru koji je dvije nedelje bio usidren u Jokohami iz bezbjednosnih razloga.

Trenutno se nalazi u karantinu Medicinskog Univerziteta Nebraska, a virus ga je “napao” u avionu. Dok je putovao kući u Ameriku probudio se s groznicom.

Kaže da nije imao tipične simptome prehlade kao što su kihanje, nadutost ili bolove u mišićima.

– Od simptoma mi se javio samo suhi kašalj koji traje i dalje. To je jedino što me podsjeća da još uvijek imam virus – rekao je.

Osjeća se dobro, ali ostaje u karantinu dok test na koronavirus tri dana za redom ne bude negativan.

Zarazila se njegujući pacijente, a suprug snima dokumentarac da je oraspoloži

Kineska medicinska sestra Li Ting dobila je koronavirus dok je brinula o pacijentima u bolnici u Vuhanu.

Poslali su je u kućnu izolaciju, a suprug Hai Tang nije želio da je ostavi samu nego je odlučio da se brine o njoj tokom bolesti. Sve su snimili, a snimke objavljuju na Jutjubu u serijalu “Naša priča o koronavirusu”.

Tang priča da je ideja bila njegova jer je želio da oraspoloži suprugu. Dok se ona odmarala, on je obavljao kućne poslove i kuhao.Oblačio je zaštitna odijela kako bi spriječio zarazu, a imaju i sina kojeg su poslali od kuće.

Bio je težak udarac kada sam saznao da ne mogu napolje

Španski sportski novinar Kike Mateu (44) zarazio se u Milanu izvještavajući s fudbalske utakmice između Atalante i Valensije 19. februara. Prvi je novinar u Valensiji kojem je otkriven koronavirus nakon putovanja u Milano.

Nadao se da će u ponedeljak izaći iz karantina u bolnici u Valensiji i vratiti se kući, ali test je ponovo bio pozitivan.

– Virus je vrlo otporan i opet sam pozitivan. Zaražen sam već 21 dan, a od toga sam 16 dana hospitaliziran. Nadao sam se da ću danas izaći, stoga je ovo bio težak udarac za mene – napisao je na Tviteru.

Zarazu je prihvatio s određenim humorom, ali kaže kako mu nakon dvije nedelje izolacije ponestaje snage.

Odmah sam obavjestila porodicu, prijatelje i kolege

Morena Kolombi (59), iz gradića Truccazzano u pokrajini Milano, otišla je 17. februara kod doktorke opšte prakse zbog simptoma gripa. Ali, nakon nekoliko dana zdravstveno stanje joj se nije popravljalo.

 Tri puta sam preboljela upalu pluća i po zvuku kašlja znala sam da nešto nije u redu. Nazvala sam zaraznu bolnicu Sacco, gdje su mi rekli da više nemaju prostorija za izolaciju. Rekli su mi da odem u bolnicu u Teviglio, koja je bliža mojoj kući. Već sam se osjećala jako bolesno i odlučila sam da idem autom u hitnu, a kad su me hospitalizovali, rendgen je pokazao da imam upalu pluća – priča zaražena Italijanka, kojoj su tada uradili test koji je bio pozitivan.

Izvor:radiokameleon.ba