Njemačka povećava izdvajanja za odbranu

Iz procjena proizlazi kako će za svrhe odbrane odvojiti ukupno 50,25 milijardi eura, što je približno 1,42 posto BDP-a.

Njemačka će u narednoj godini povećati svoje odbrambene izdatke na oko 1,4 posto BDP-a, čime se brže od najavljenog približava cilju od dva posto izdvajanja za odbranu, prenosi agencija Hina objavu Njemačke novinske agencije (dpa) koja se poziva se na izvore u Briselu.

Zvanični Berlin je, desetak dana uoči samita Sjevernoatlantske alijanse NATO u Londonu, štabu NATO-a u Briselu dostavio procjene za 2020. godinu.

Iz procjena proizlazi kako će za svrhe odbrane odvojiti ukupno 50,25 milijardi eura, što je približno 1,42 posto BDP-a. To je porast od 6,2 posto u usporedbi s tekućom godinom, navode agencije.

Trumpove prijetnje

Kako javlja dpa, njemačko Ministarstvo odbrane je još sredinom ove godine procjenjivalo kako izdaci 2020. neće premašivati iznos od pedeset milijardi eura.

Štab NATO-a je od država članica zatražio da procjene izdataka za slijedeću godinu dostave uoči sastanka na vrhu NATO-a u Londonu početkom decembra kako bi se okončali sukobi unutar Alijanse o raspodjeli troškova.

Cilj članica NATO-a je izdvajanje za odbranu od dva posto BDP-a.

Rasprava o raspodjeli troškova unutar NATO-a razvila se nakon dolaska američkog predsjednika Donalda Trumpa na vlast. On je zaprijetio izlaskom SAD-a iz Pakta ne poveća li se izdvajanje saveznika za odbranu te naročito okrivljavao Berlin da premalo izdvaja u odbrambene svrhe.

Izvor: Agencije/balkasn.aljazeera.net