NJIHOVA LJUBAV TRAJE 56 GODINA: I LIJEKOVE PIJU ZAJEDNO

Asif i Emina Selimović iz Srebrenika jučer su proslavili 56 godina braka, dajući tako mnogima lekciju kako zajedništvo i ljubav mogu opstati kroz godine koje sa sobom nerijetko donose, osim lijepih, i loše momente te borbe u kojima ipak odnose pobjede.

Upoznali su se 1963. godine u Srebreniku, kada je Emina imala 19 godina, a Asif 21. Emina je rođena u Banovićima, Asifa je upoznala kada je posjećivala rodicu u Srebreniku.

 Bila su dovoljna samo dva susreta i tri mjeseca poznanstva da Asif odluči otići u Banoviće tražiti Emininu ruku od njenih roditelja. Već je tada znao da s njom želi provesti cijeli život.

Sudbonosno da izgovorili su 31. jula 1963. godine, kada su se zavjetovali da će jedno drugom biti najbolji prijatelj, vjerni supružnik i pratilac kroz život. Imaju dvije kćerke, četvero unučadi i dvije praunuke.

Na njihova lica su se od te davne 1963. urezale bore, a u misli brojna sjećanja na zajedničke avanture koje je ljubav sa sobom donijela na prag njihovog doma, pišu Nezavisne.

 – Kad god pomislim na ono ‘da traje do kraja života’ sjetim se njih dvoje. Zajedno su radili, kuhali, čistili, putovali… sve zajedno. Jedno vrijeme su u dnevnom boravku imali dva televizora, jedan do drugog. Djed bi gledao utakmicu, a nana neku seriju. I gledali su zajedno, uvijek zajedno – priča unuka Emina Suljagić.

Dodaje kako uvijek treba paziti da se neko od članova porodice ne zamjeri jednom od njih dvoje, jer se automatski zamjerio oboma. Čak i ako su posvađani, njih dvoje i dalje čine skladan mali tim.

– I tablete piju zajedno. Djed zaboravi popiti lijekove pa ga nana ganja po kući s njima. Često dok ga uganja da on popije lijekove, ona uzme njegove misleći da su njeni. Sreća je samo što se to ne događa toliko često. I sreća je što su zdravi, što je ljubav u zraku i što su još uvijek zajedno –  s osmijehom završava priču unuka.

(Hayat / Foto: Nezavisne)