Nove preporuke/apel iz Krajine Vijeću ministara BiH i Parlamentu BiH

Novi sastanak po pitanju migranstke krize u Vladi Unsko-sanskog kantona. Ovog puta u posjeti su bili članovi Radne grupe pri Klubu za evropske integracije u državnom parlamentu.

Predstavnik Vlade USK-a na današnjem sastanku bio je ministar Adnana Alagić, a državne parlamentarce, članove Radne grupe pri Klubu za evropske integracije, predvodio je Jasmin Emrić. Malo se toga promijenilo od sastanka u Briselu, migranti i dalje pristižu u USK, kako starim, tako i novim rutama

Samo tokom jučerašnjeg dana na lokaciju improviziranog prihvatnog centra, bihaćka policija je dovezla 300 migranata, a kapaciteti na Vučjaku su već popunjeni- tu boravi oko 800 nelegalnih migranata i izbjeglica. Popunjeni sui kapaciteti u Biri, kao i u Sedri, a u velikokladuškom Miralu odavnonema mjesta za prijem novopristiglih migranata i izbjeglica. Migranti i dalje dolaze u Krajinu u nadi da će lakše nezakonito preći u zemlje Evropske unije. Gledajući sa humanitarne strane, situacija, posebno na Vučjaku izmiče kontroli, hranu isključivo obezbjeđuje bihaćki Crveni križ, dok međunarodne organizacije, te državne i federalne vlasti se ponašaju kao da ih se sve to ne tiče. Iz IOM-a traže da se migrante izmjesti na prigodniju lokaciju, pa će tada obezbijediti uslove, iz krajiških vlasti predlažu hale u Medenom polju, ali tamo ih ne žele vijećnici OV Bosanski Petrovac-upravo u bosanskopetrovačkom slučaju djelimično se oglasila država, tačnije član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji podržava stav Đorđa Radanovića iz Odbora za zaštitu Srba u Federaciji BiH, po kome je naseljavanje migranata u Medeno polje kršenje Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma, te nastavak, kako tvrde, etničkog čišćenja Srba u ovu povratničku općinu.

Inače, prema zvaničnim informacijama, u Unsko-sanskom kantonu je trenutno više migranata nego u istom periodu prošle godine. Ljeto je pri kraju, nije ispunjen niti jedan briselski zaključak,osobito onaj o otvaranju novih prihvatnih centara na teritoriji cijele države. Dogovora nema, odgovor države na migrantsku krizu ne postoji, a humanitarni aspekti krize, očigledno su stavljeni na posljednje mjesto.

cazin net