OTRKIVENI DETALJI: U KUTIJAMA U KAMIONU KRIO 10.000 STABLJIKA MARIHUANE

Carinici su u saradnji sa policijom na graničnom prelazu Horgoš otkrili kamion natovaren sa 10.000 stabljika marihuane i spriječili krijumčarenje rasada ove psihoaktivne biljke.

Riječ je o kamionu austrijskih registarskih oznaka kojim je upravljao turski državljanin, ali prilikom ulazne carinske kontrole nije imao dozvole koje bi morale da prate ovakav specifičan tovar, saopćila je Uprava carine.

Naime, on je tvrdio da za stabljike kanabisa koje je iz Austrije prevozio ka Makedoniji ima sve neophodne dozvole, ali su carinici utvrdili da to nije slučaj i započeli proceduru hitne provjere vozačevih navoda.

Nakon što je, preko Ministarstva zdravlja, stigao odgovor nadležnih službi Austrije kojima je potvrđeno da prevoznik ne posjeduje dozvolu izdatu od tamošnjih organa, carinici su o svim saznanjima odmah obavijestili policiju.

Policija je uzorkovala tovar i poslala uzorak na vještačenje kojim je potvrđeno da je riječ o marihuani sa udjelom THC većim od dozvoljenih 0,3 posto, čime je dokazano da je riječ o biljci koja se nalazi na spisku psihoaktivnih kontrolisanih supstanci.

Sve se dogodilo 10. decembra, a kamion sa tovarom sadnica marihuane je oduzet, dok će MUP protiv vozača podnijeti krivičnu prijavu.

Izvor:hayat.ba