Ovo su naj(ne)sretnije zemlje: Pogledajte kako stoje BiH i Hrvatska

Renomirana agencija za istraživanje javnog mnijenja Gallup objavila je svoj izvještaj o “globalnim emocijama” Gallup Global Emotions 2019.

Gallup je prošle godine u svojim anketama pitao stanovnike 142 zemlje jesu li imali jedno od pet negativnih iskustava dan prije nego što su ispitani: stres, zabrinutost, tugu, ljutnju ili fizičku bol. Rezultati nisu ohrabrujući, jer se pokazalo da su ljutnja, tuga i zabrinutost, od kada se vrše mjerenja, na najvišoj razini.

Najsretnije države na svijetu

Najbolje je, sudeći po istraživanju, biti stanovnik država Južne Amerike, posebice Paragvaja – ova zemlja ima čak 85 bodova po Gallupovom indeksu pozitivnog iskustva i zauzima prvo mjesto, a slijede Panama, Gvatemala, Meksiko i El Salvador s 83 boda. Ovakvi rezultati su, kako se navodi u izvještaju, ponajviše posljedica kulturne tradicije među Latinoamerikancima da se “gledaju pozitivne stvari u životu”.

“Najtužnije” države svijeta

Nasuprot njima je Čad s 54 boda prema Gallupovom indeksu negativnog iskustva, a slijede Niger i Sierra Leone, te Irak i Iran.

Možete li pogoditi gdje se nalaze BiH i zemlje regije na ovoj listi?

Kad je riječ o osjećaju ljutnje, građani BiH ne stoje loše. Usporedbe radi, najviše se ljute Crnogorci – 33 posto, najmanje državljani Hrvatske 10 posto, dok je u BiH, dan prije ispitivanja, osjećalo ljutnju 22 posto ispitanika, baš kao i u susjednoj Srbiji, dok je u Sloveniji takav osjećaj imalo 16%, a u Makedoniji 25 posto ispitanika.

21% građana BiH je reklo da je tužno, što je nešto manje od prosjeka. Najtužniji u regiji su državljani Hrvatske, Crne Gore i Makedonije s 22 %, dok je u Sloveniji postotak tužnih samo 16%, u Srbiji 20%, na Kosovu samo 9%.

Po pitanju stresa Hrvatska stoji najgore. Dan ranije pod stresom je bilo 48% državljana Hrvatske, u Sloveniji je stres osjećalo 34% ispitanika, u BiH 32 %, u Srbiji i Crnoj Gori 30%, u Makedoniji 29 %.

I zabrinutost je najveća u Hrvatskoj – 55% ispitanih je bilo zabrinuto dan ranije, u Crnoj Gori 51%, Srbiji 45%, a u BiH 39 %. 

Po pitanju osjećaja boli, BiH stoji najlošije u regiji – 32% ispitanika je nešto boljelo proteklog dana, dok je najmanje ispitanika dan ranije bol osjetilo u Sloveniji, njih 25%.

Državljani BiH su i najneodmorniji. Tek nešto više od polovine ispitanika je bilo odmorno dan ranije, ali po pitanju smijeha BiH stoji odlično – 60% Bosanaca i Hercegovaca se dan ranije smijalo, a od zemalja regije više su se smijali samo Slovenci, njih 70%. Usporedbe radi, najnasmijaniji su Nigerijci – njih čak 91%

I uživanje je na strani bh. građana. 63% isptanih je uživalo dan ranije, nešto više ih je uživalo samo u Crnoj Gori 64%.

83% državljana BiH reklo je da je bilo tretirano s poštovanjem dan ranije, bolja situcija je u svim ostalim zemljama regije izuzev Hrvatske. Ovdje najbolje stoje Ekvadorci, Paragvajci, Urugvajci i Uzbekistanci – kod svih je 97% ispitanika odgovorilo potvrdno.

Znanost i učenje nam ipak nisu jača jača strana, kao ni državljanima Hrvatske i Crne Gore, pokazalo je istraživanje.

Sve u svemu, situacija u BiH, barem prema ovom istraživanju, poprilično je zadovoljavajuća, pogotovo kada uzmemo podatak da smo 2015. godine u istom ovom istraživanju bili među 10 “najtužnijih” država. Pripalo nam je tada neslavno 6 mjesto.

Dnevnik.ba