Počelo najveće narodno veselje u Čevljanovićima: Medonja spreman za borbu, zapjevat će i Pero Gudelj

Hiljade ljudi, ljubitelja borbi bikova i vašara iz cijele Bosne i Hercegovine, ali i susjednih zemalja – Srbije, Hrvatske i Crne Gore, danas je doputovalo na Čevljansko polje kako bi prisustvovalo 72. tradicionalnoj koridi.

Sve je spremno za jedan od najvećih bosanskih teferiča i sve se odvija po programu. Brojni posjetioci još pristižu na Čevljanoviće iz minute u minut, saopćili su organizatori.

Na platou Čevljanskog polja već je veselo. Organizatori danas očekuju desetine hiljada ljudi. 

  •  +8

Jučer su obavljene pripremne aktivnosti za glavni program koji će biti realiziran danas, kao i nekoliko probnih polufinalnih borbi bikova.

Među posjetiocima je i Pero Gudelj, suvlasnik trgovačkog lanca “Fis” iz Viteza. 

– Ovo mi je već peti-šesti put da sam ovdje, rado se odazovem. Prekrasno je, svake godine bolje – kazao je Gudelj za “Avaz”, dodavši da će i zapjevati. 

Borbe bikova centralni su događaj Čevljanske koride, te se ove godine očekuje osam „žestokih“ borbi, a učestvovat će 18 bikova. 

Organizatori su gostima pripremili bogat program i zabavne sadržaje kako bi uživali i opustili se pred i najiščekivaniji dio dana – udarnu borbu Čevljanske koride, u kojoj će se boriti bikovi Medonja i Peran. 

– Mi svake godine očekujemo pobjedu. Medonja je šampion, pet godina je ovdje. Kad umre, podići ću mu spomenik – kazao je Esmir Alajmović vlasnik Medonje iz Olova.

Pred gledateljima će danas biti vrhunske borbe, u kojima učestvuje čak 18 bikova iz Olova,Viteza, Banovića, Sokoca, Fojnice…

Voditelj i komentator današnjeg sportskog nadmetanja bikova bodača je, opet tradicionalno, Milenko Srdić.

Posjetioci će moći uživati i u tradicionalnim bosanskim kolima, takmičenju u bacanju kamena s ramena, ali i u nastupima kulturno-umjetničkih društava. 

Borbe bikova počinju od 17 sati. 

avaz.ba