Podignuta optužnica protiv glavnog inspektora SIPA-e Vahidina Šahinpašića

Osumnjičeni se tereti za kaznena djela Protupravno lišenje slobode iz članka 147. i Ometanje rada pravosuđa iz članka 241. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv:

-Šahinpašić Vahidina, rođenog 1974. godine u Sarajevu, državljanina BiH.

Osumnjičeni se tereti da je, dana 30. augusta 2017. godine, u svojstvu tada v.d. načelnika Kriminalističko-istražnog odjela Državne agencije za istrage i zaštitu BiH, u činu samostalnog inspektora, bez poštivanja internih procedura, te bez znanja ili naredbe nadležnog tužitelja i suda izdao naredbu pripadnicima SIPA-e, da izvrše lociranje i lišenje slobode osobe J.Š.Đ.

Postupajući po zapovjedi i instrukcijama osumnjičenog Šahinpašić Vahidina, pripadnici SIPA-e su uhapsili navedenu osobu, te ga protivzakonito držali lišenog slobode.

Osumnjičeni se također tereti da je u noći 05./06. septembra 2017. godine u svojstvu v.d. načelnika Kriminalističko-istražnog odjela Državne agencije za istrage i zaštitu BiH, u činu samostalnog inspektora, koristio prijetnju, zastrašivanje, obećavao i nudio nedopuštenu korist, te prisiljavao J.Š.Đ. da pije alkohol u cilju davanja lažnog iskaza protiv tada v.d. glavnog tužitelja Gordane Tadić i tadašnje potpredsjednice VSTV-a Ružice Jukić.

Šahinpašić Vahidin se tereti se da je, u svojstvu službene osobe u institucijama BiH drugom protivpravno oduzeo slobodu kretanja te koristio prijetnju, zastrašivanje, obećavao i nudio nedopuštenu korist kako bi naveo drugog na davanje lažnog iskaza u krivičnom postupku koji se vodi po zakonu Bosne i Hercegovine, čime bi počinio krivično djelo Protivpravno lišenje slobode iz članka 147. stavak 1. KZ BiH i kazneno djelo- Ometanje rada pravosuđa iz članka 241. stavak 1. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopštili su iz Tužilaštva.

Izvor:fokus.ba