Preko plinovoda kroz Srbiju gas će ići i prema Bosni i Hercegovini

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić jutros je u Gospođincima u općini Žabalj prisustvovao puštanju u rad novog plinovoda kroz Srbiju

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić jutros je u Gospođincima u općini Žabalj prisustvovao puštanju u rad novog plinovoda kroz Srbiju, koji je dio plinovoda Turski tok, javlja Anadolija.

Dužina magistralnog plinovoda u Srbiji je 403 kilometra od bugarske do mađarske granice. Prva dionica je od bugarske granice do Ćuprije, pa potom od Ćuprije do Dunava, zatim od Dunava do Zrenjanina, dok je četvrta dionica od Gospođinaca do Subotice.Turski tok je megaprojekt kojeg čine dva kraka plinovoda kojim će ruski gas biti isporučivan u Tursku, a preko nje i u Evropu. Oba kraka imaju kapacitet po 15,75 milijardi kubnih metara. Jedan krak će ruskim gasom opskrbljivati Tursku, a drugim će gas biti transportiran ka Evropi.

Velika i važna stvar

Predsjednik Srbije je kazao da je “ovo velika i važna stvar”, te da gasni dan počinje od šest časova ujutru, što je razlog što su se tako rano jutros okupili.

– Ovo je od ogromnog značaja za nas, za industriju, za napredak srpske privrede, ali i za stanovnike naše zemlje – rekao je on. 

Vučić je izrazio zahvalnost svim radnicima.

– Ovo je važan dan za našu zemlju i izvolite neka gas krene i da budemo još uspješniji. Svima želim dobro zdravlje. Hvala vam najlepše, živela Srbija i živelo prijateljstvo Srbije i Rusije – dodao je. 

On je kazao i da je Srbija ovim plinovodom osigurana energetska stabilnost te da se gas preko tog plinovoda nabavlja po cijeni do 155 dolara, sa mnogo nižim troškovima transporta.

– Ovim gasom osiguravamo energetsku sigurnost i dobivamo mogućnost da privučemo dodatne investitore – rekao je i najavio da će plin biti doveden u još mnoge općine.

On je objasnio da će preko plinovoda kroz Srbiju gas ići ka Mađarskoj i Bosni i Hercegovini, a da postoji mogućnost da ide i ka drugim zemljama u regionu.Otvaranju su prisustvovali ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko, predsjednik Pokrajinske vlade Vojvodine Igor Mirović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović, direktor “Koridora Srbije” Aleksandar Antić. 

Kako je precizirao Bajatović, danas će u Srbiju kroz novi plinovod biti pušteno do šest miliona metara kubnih gasa.

Izvor:avaz.ba