PROMOCIJE KNJIGE “BREZA – 94-BUŽIMSKA BOSANSKA BITKA

Jedan od recenzenata knjige je i prof.dr. Selmo Cikotić koji je u svojoj recenziji kazao da je Sead Jusić, za razliku od velikog broja drugih autora, nije pisao knjigu o sebi. On je napisao knjigu o bužimskim herojima, o njihovoj rješenosti, idejnosti, borbenosti i hrabrosti, koji su u značajnoj mjeri doprinjeli uspjesima. Iako knjiga daje opis i nekih drugih dejstava i događaja, najveća vrijednost knjige je upravo u opisu načina na koji je slomljena velika i moćna protivnička napadna operacija i to snagama 505. Viteške brigade Armije R BiH, koje se ni po kakvim kvantitativnim elementima moći nisu mogle ni komparirati sa napadačem.

Prof. dr. Senadin Lavić jedan od recenzenata napisao je da je slavna pobjeda 505.bužimske brigade, sasvim sigurno odredila daljnji tok rata na prostorima Bosanske krajine i dovelo do svijesti da organizirane jedinice Armije R BiH mogu zaustaviti i pobijediti agresorsku vojsku u složenim vojnim operacijama. Ovaj rukopis će generacijama služiti kao dokument- pamćenje ljudi koji su odbranili Bosnu od srpskog agresora i osigurati njezin politčki opstanak i budućnost. To je neprocjenjiva vrijednost rukopisa i cjelokupnog pothvata autora da sačuva znanje o događajima iz bužimske-bosanske prošlosti koja govori o moralnoj čvrstini i odvažnosti bosanskih lavova iz Krajine.

Na kraju promocije prisutnima se obratio i autor Sead Jusić koji je posebno naglasio kako ova knjiga svjedoči o jednom vremenu, jednoj pobjedi i jednoj brigadi koja slavi samo svoje pobjede i uspjehe.

cazin net