Republika Srpska je toliko zadužena da će i unuci otplaćivati kredite koje je podigla vlast

Svaki stanovnik Republike Srpske na kraju prvog polugodišta 2018. godine u prosjeku je kreditno bio zadužen 2 631 marku. To znači da se građani zadužuju kako bi preživjeli, zbog sve većeg rasta cijena ali i zbog niskih plata i penzija koje nisu dovoljne za pokrivanje osnovnih životnih troškova. Prema podacima Agencije za bankarstvo Srpske, građani su se najviše zaduživali u bankama, mikrokreditnim organizacijama i lizing kućama. To je dovelo do toga da je zaduženost građana došla do 3 milijarde maraka odnosno 2 631 marku po stanovniku. Ono što zabrinjava jeste brzina rasta lične zaduženosti. Ekonomisti kažu, razlozi zaduživanja su mala plata i veliki troškovi. “Ta zaduženost je indikacija problema u kojima porodica odnosno domaćinstva u RS žive. Danas to postaje sve veći problem građanima u RS u ovoj godini”, smatra Zoran Pavlović, ekonomski analitičar.

Problem građana u Srpskoj, i nezaposlenih, ali i onih koji rade za prosječnu platu od oko 850 maraka, je to što ni sami ne znaju kako da prežive mjesec. Sve više se ulazi u dužničko ropstvo uzimanjem nenamjenskih kredita da bi popunili potrošačku korpu koju prosječna plata pokriva sa jedva 45 odsto. “Žvota nema bez kredita ko nema kredita nema ni života kako ga on vraća to samo on zna takva sam i sama i mnogi drugi sigurno”.

“Nemaju ljudi posla, nemaju para, moraju nekako da se snalaze ne vidim neko drugo rješenje ko te pita snalaze se svakako”, kažu građani Banjaluke.

Građani Srpske se najviše zadužuju za opštu potrošnju koju čine čak 73% ukupnih kredita građana i iznose 2,12 milijardi maraka. Krediti za stambene potrebe iznose 623,7 miliona maraka ili 21% ukupnih kredita građana. Da bi se prezaduženost smanjila ili iskorijenila potrebno je obezbijediti veće plate ali i nova radna mjesta, upozoravaju ekonomisti. “Jedino rješenje je rad na dobroj poslovnoj klimi dovođenje novih investitora domaćih ili stranih novo zapošljavanje, a to će moći da se desi samo ako neka nova Vlada koja bude formirana u RS se fokusira na taj problem i počne da se bavi pitanjem smanjivanja optrerećenja na isplaćene plate i na stimulaciju malih i srednjih preduzeća jer tu leži potencijal zapošljavanja”, kaže Pavlović.

Građani se zadužuju čak i za kupovinu prehrambenih artikala, odjeće i knjiga. Satnica u Srpskoj i BiH je osam ili deset puta manja u odnosu na zemlje Evropske unije. Skoro svaki drugi radnik u BiH ima platu manju od 500 maraka, a 73% radnika živi u relativnom siromaštvu. Uz plate koje godinama stagniraju, i troškovima koji ubrzano rastu, građanima BiH ostaje samo da pokušaju uhvatiti korak sa sve većim troškovima života.

Izvor:slobodna-bosna.ba