Seizmolozi objasnili kakvi su dani pred nama: Šta možemo očekivati?

Možemo očekivati besanu noć. Ljudi koji su direktno pogođeni potresom moraju noć probdjeti vani, ili u autima ili u šatorima, nije baš zgodno biti u građevinama, posebno ne u Petrinji koja je već bila oštećena u vrijeme rata. Pitanje je kako su te kuće popravljene, jesu li nastale štete koje se nisu mogle vidjeti, kao popuštanje veziva među ciglama. Mislim da je Petrinja u velikoj opasnosti”, rekao je seizmolog Ivica Sović u Dnevniku HTV-a.

Kaže da se očekuju novi manji potresi.

“Bit će manjih potresa, nisam siguran da će biti samo manji, može biti i jači, to ne mogu prognozirati. Može se dogoditi da relativno slab potres, magnitude 3 ili 4, napravi takvu štetu da ubije nekoga, da padne komad nečega. Vidite, u Zagrebu je bila šteta od jučerašnjeg potresa, a on je udaljen 50-ak kilometara od epicentra”, rekao je Sović.

Ivica Sović - undefined
Foto: HRT: Ivica Sović

O tome što možemo očekivati i hoće li biti sve u redu u RTL-u Danas govorio je seizmolog Krešimir Kuk.

“Osjetio se i u Sloveniji i čak u Njemačkoj. To je potres velike snage, oslobođena je velika količina energije i ti valovi onda pređu i nekoliko stotina kilometara noseći dovoljno energije da zatresu i tamo, zato se osjetio. To je normalna pojava”, kazao je Kuk.

Možete li tu energiju usporediti s nečim?

Da, to je jače od nekih atomskih bombi koje su bile korištene.

Gradonačelnik Petrinje ima pravo kada je to usporedio s Hirošimom?

“Da, nažalost, naša gradnja je loša i stara i to je najprije razlog što imamo tako velike štete i žrtve, ali to nam je poznato. Sva novija gradnja, zgrade izgrađene prema suvremenim protupotresnim standardima su ovaj potres istrpile bez problema.

Krešimir Kuk - undefined
Foto: RTL: Krešimir Kuk

Sve nas zanima što će biti dalje, puno smo naučili o potresima. Danas je nakon snažnog došao još snažniji. Kakvi su dani pred nama?

“Uvijek nakon jakog potresa dolazi serija slabijih, koja je duža i jači su potresi što je glavni bio jači. Nekad se događa da serija počne slabijim potresima, nazivaju se prethodni potresi tom glavnom. To je nas zadesilo jučer. Imali smo nekoliko jačih potresa, jačih od prosjeka, pa smo se svi ponadali da je to maksimum, ali ovoga puta se pokazalo da je 6,2 magnituda, poput onog 1909 u istom području. Ono što je dobro, ako je išta dobro, jest da je to maksimalna jačina koja se na tom području može dogoditi. U terminima vjerojatnosti, o kojoj se u seizmologiji ne govori, veća je vjerojatnost da je ovo bio najjači potres i da će idući biti slabiji. Potresi nikad nisu pravilno raspoređeni u vremenu. Prečesto se to čuje pa neki znaju računati da smo sto godina mirni”, kazao je Kuk.

Izvor:radiosarajevo.ba