SIPA preduzela potrebne mjere u vezi sa prijetnjama smrću Miloradu Dodiku

Iz Agencije za istrage i zaštitu /SIPA/ BiH danas je rečeno da su preduzeli potrebne mjere na utvrđivanju svih relevantnih činjenica u vezi sa prijetnjama smrću članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku izrečenim u komentarima na portalu BN televizije i o preduzetim mjerama obavijestila Tužilaštvo BiH.


Iz SIPA-e podsjećaju da su 30. jula primili informaciju MUP-a Republike Srpske kojom su obaviješteni o članku objavljenom na portalu BN televizije i komentaru sa prijetećim sadržajem koji je upućen članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku od NN osobe pod pseudonimom “Romanija”, nakon čega su preduzete potrebne mjere i radnje na utvrđivanju svih relevantnih činjenica o ovoj informaciji. 

O svim preduzetim mjerama i radnjama policijskih službenika u vezi sa ovim, SIPA je 1. avgusta obavijestila Tužilaštvo BiH“, navodi se u odgovoru SIPA-e na pitanje Srne u kojoj je fazi istraga o prijetnjama smrću koje su 23. jula, posredstvom portala BN televizije, upućene članu državnog Predsjedništva. 

Iz SIPA-e dodaju da nastavljaju aktivnosti na utvrđivanju svih relevantnih činjenica u konkretnom slučaju, ali da, radi zaštite preduzetih i planiranih mjera i radnji, ne mogu otkriti više detalja. 

MUP Republike Srpske je odmah preduzeo mjere nakon što su 23. jula na portalu BN televizije objavljeni komentari u kojima je Dodiku prijećeno smrću, te o tome obavijestio i SIPA-u, u čijoj je direktnoj nadležnosti ovaj slučaj. 

Na ovom portalu ispod jednog teksta postavljen je prijeteći komentar koji su administratori kasnije uklonili, prenosi N1.

Među njima je bio i komentar autora pod pseudonimom “Romanija” sljedećeg sadržaja: “Vukane kapu ti skidam. Da ti Bog podari zdravlje i dug život. Malo je tako poštenih ljudi. A Dodika jedino metak može skinuti sa čela Republike Srpske i napaćenog naroda. Molim Boga da se neko nađe i da ga upuca da čitav narod oslobodi okova i lanaca. Nema druge, izgleda“.

Tek nakon što su objavljeni tekstovi o upućenim prijetnjama Dodiku, ovaj komentar je izbrisan sa portala BN televizije, ali je nastavljena istraga kako bi bilo utvrđeno ko je autor komentara.