Šta je Dodik tražio i šta se dešavalo na sjednici Predsjedništva BiH?

Da li je ovo Akcioni plan gospodine Komšiću, da li je ovo Akcioni plan gospodine Džaferoviću, pitao je Dodik 

Dokument Program reformi BiH koji je usaglašen na jučerašnjoj vanrednoj sjednici Predsjedništva BiH i koji će biti poslan u sjedište NATO saveza u Bruxelles, zapravo, nije Godišnji nacionalni program (ANP), prenosi ATV informacije do kojih je došla pozivajući se na izvore bliskim diplomatskim krugovima.

No, predstavnici opozicije iz RS ne misle tako i tvrde kako je Milorad Dodik, član Predsjedništva iz RS-a i lider SNSD-a “pristankom na ovaj dokument, kako god se on zvao, aktivirao MAP i prodao RS”.

Kako ATV saznaje, Dodik je na sjednici bio izričit da se dokument tako ne tumači. Dodik je, naime, insistirao i da se ambasadori i Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović izjasne da se ne radi o Akcionom planu.

– Da li je ovo Akcioni plan gospodine Komšiću, da li je ovo Akcioni plan gospodine Džaferoviću, pitao je Dodik.

Od ambasadora koji su bili na sastanku među kojima i američki, Dodik je tražio decidno da potvrde da dokument koji će izaći iz Predsjedništva kao usaglašena verzija, niko u Bruxellesu neće tumačiti kao bilo šta drugo osim reforme u oblasti odbrane i nastavka saradnje sa međunarodnim misijama u BiH.

“Nemojte vi, uvaženi ambasadori, pokušati dovesti u poziciju da mi to podržimo, damo i onda NATO kaže to je ANP. Ja vam kažem da ja to neću da prihvatim”, poručio je Dodik.

Izvori ATV-a tvrde da je američki ambasador konstatovao da su se konsultovali sa NATO-om i da će prihvatiti reformski program iz BiH.

“NATO će prihvatiti taj dokument koji ne aktivira ništa i ne mijenja status MAP-a”, decidno je ustvrdio ambasador.

“Ako takav odgovor dobijem od NATO-a, ja prihvatam”, odgovorio je Dodik.

Izvor: oslobodjenje.ba