STIŽU NOVE LIČNE KARTE: PRAKTIČKI ĆE ZAMIJENITI PASOŠE, ALI I VRIJEDITI KRAĆE

Hrvatski sabor izmijenio je Zakon o osobnoj iskaznici koja će uz novi izgled sadržavati biometrijske identifikatore nositelja, odnosno prikaz lica i dva otiska prstiju, a vrijedit će pet godina.

Iznimno, iskaznica izdana osobi s navršenih 70 ili više godina, vrijedit će 40 godina. Podignuta je dobna granica za izdavanje osobnih iskaznica koje se mogu izdavati s dužim rokom važenja, s navršenih 65 na navršenih 70 godina starosti, a propisana je i obveza povlačenja iz uporabe iskaznica bez roka važenja koje ne zadovoljavaju minimalne sigurnosne standarde, piše Dnevnik.hr.

Omogućit će se i da bilo koji od roditelja, kao zakonski zastupnik djeteta, podnese zahtjev i preuzme izrađenu osobnu iskaznicu svojeg djeteta te se propisuje obveza ishođenja osobne iskaznice osobi koja je navršila 16 godina i kojoj je sud dopustio sklapanje braka i ima prebivalište u Hrvatskoj.

Stvaraju se i tehnički preduvjeti za korištenje elektroničkih funkcionalnosti iskaznice i na drugim uređajima (mobitelima i tabletima), a ne samo na računalima.

Nove osobne iskaznice građanima će donijeti nove mogućnosti, praktički će u potpunosti moći zamijeniti putovnicu i koristiti se u svim državama, ne samo u državama EU-a, naglašavali su iz MUP-a.

Za izmjene Zakona o osobnoj iskaznici glasala su 124 zastupnika.

Izvor:hayat.ba