SVAKA ČAST: DŽAMIJI U BANJOJ LUCI NAKON 26 GODINA BIT ĆE VRAĆEN KUR’AN

Kur’an iz džamije u banjalučkom naselju Vrbanja jedini je sačuvan pisani trag nakon rušenja ove džamije u proteklom ratu, i u narednom periodu bit će vraćen u ovaj vjerski objekat.

Kazao je to za Nezavisne Admir Čavka, bivši poslanik u Narodnoj skupštini RS, te dodao da je ovo jedino što je ostalo od vrbanjske džamije nakon njenog rušenja.

  • Preko zajedničkog prijatelja kontaktirao me čovjek koji je igrom slučaja sačuvao Kur’an iz džamije u Vrbanji – rekao je Čavka.

Dodao je da je čovjek koji ga je kontaktirao imao želju da Kur’an uruči nekome iz Vrbanje, a da je igrom slučaja to bio on, te je Kur’an preuzeo u utorak.

  • Donijet ću ga u džamiju u Vrbanji. Ovo je izuzetno lijep gest čovjeka koji je želio da ostane anoniman, odnosno nije želio da se objavi njegovo ime – rekao je Čavka.

Podsjetio je i na slučaj prilikom otvaranja Aladža džamije u Foči, kada je jedna žena sačuvani Kur’an predala ponovo džamiji. Kaže, kako je to vjerovatno podstaklo i ovog čovjeka da uradi isto.

  • Džamija u Vrbanji je obnovljena 2003. i nakon toliko godina Kur’an je sačuvan i vraćen i mislim da je to izuzetno pozitivna stvar. Treba da poštujemo jedni druge i da idemo u tom pravcu. To ima veliki značaj za samu džamiju u Vrbanji, ali i za sve nas koji živimo u Banjoj Luci. Trebamo se okrenuti jedni drugima i da se nadamo boljim vremenima – dodao je Čavka.

Džamija u Vrbanji srušena je u maju 1993. godine.

(Hayat / Foto: Nezavisne)