TEGELTIJA NAKON VSTV-A IMA NOVO ZANIMANJE, POSTAO POLITIČKI ANALITIČAR? POJASNIO ZAŠTO ĆE INZKO BITI ZAMIJENJEN

Milan Tegeltija je u kratkom vremenu od najdužeg podnošenja ostavke u historiji funkcija do, kako mnogi očekuju, skoro izvjesnog nominovanja na neku ambasadorsku funkciju evoluirao u političkog analitičara.

Bivši prvi čovjek Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) svoj Twitter nalog koji je ranije najčešće punio privatnim momentima i majstorijama na harmonici sad koristi za iznošenje tvrdokornih SNSD-ovih političkih stavova kojima kao da želi nagovjesti svoju buduću karijeru.

Neki dan je tako izanalizirao da se Evropa unija treba zabrinuti za svoj status u Republici Srpskoj.

  • Ulazak u EU podržava ispod 50% (48,8%) građana RS, za razliku od 2017. godine kada je taj procenat bio preko 60%. EU bi trebalo da se zamisli o razlozima ovog negativnog trenda – napisao je Tegeltija.

Kasnije je dodatno pojasnio uzroke te pojave.

  • Sa dolaskom ambasadora Satlera, EU je izgubila evropsku politiku u BIiH i umjesto nje dobila ličnu promociju ambasadora Satlera, zasnovanu na lokalnom populizmu. Na taj način EU politika zasnovana na promociji evropskih vrijednosti, u BiH je izgubila vlastiti identitet i prepoznatljivost – napisao je on, prenosi Klix.

Dva dana kasnije je iznio i svoje stavove o zamjeni Valentina Inzka te šta to može značiti.

  • Zamjena Incka može značiti tri stvari. Prva, jačanje autoriteta OHR dovođenjem čovjeka iza kojeg stoji jaka evropska sila, koji nije kontaminiran dugogodišnjim lokalizovanjem, zauzimanjem strana i gubljenjem autoriteta. Druga, uspostavljanje i demonstracija njemačke interesne zone u BiH, kao kompromisnog rješenja za prevenciju SAD-RUS konfrontacije u evropskom dvorištu te treća put ka gašenju OHR (najmanje vjerovatna opcija). Najvjerovatnija je kombinacija prve dvije stvari – smatra Tegeltija.

Poentirao je kako je Incko “štetočina koji je svojim ostrašćenim zauzimanjem strana i stalnim nagovještajima intervencionizma, godinama hranio nadu jedne strane u mogućnost realizacije njenih maksimalističkih zahtjeva putem medđunarodne zajednice i time onemogućio postizanje unutrašnjih dogovora u BiH”.

Da li je ovo samo prolazna faza ili se karijerni politički analitičari trebaju zabrinuti – vrijeme će pokazati.

Izvor:hayat.ba