Ulica prvog pilota ARBiH poput piste: Centralna ulica u Cazinu i zvanično nosi ime Samira Beganovića

Jučer je centralna gradska ulica u rodnom mu Cazinu i zvanično ponijela ime Samira Beganovića, koji je uz Edvina Iftića jedan od dvojice prvih pilota Armije RBiH, a koji je poginuo 1. augusta prije 25 godina, vraćajući se s jednog od letova kojim je prevoženo oružje za branioce Bosanske krajine.

Naime, dana 1. augusta 1994. godine na području iznad Plitvica oboren je ukrajinski avion u kojem je kao kopilot bio Samir Beganović. Posmrtni ostaci pilota, koji je rođen i odrastao u Pećigradu, do danas nisu pronađeni. Ne zna se da li su završili u Srbiji ili Ukrajini, odakle su bili ostali članovi posade u srušenom avionu.

Gradsko vijeće Cazin, na inicijativu Udruženja RVI paraplegičara, donijelo je Odluku s kojom se ulica, od OŠ Cazin 1 do izlaza prema prostorijama Crvenog križa, nazove Ulica pilota Samira Beganovića. Tako je sinoć, tačno u 19 sati i 30 minuta, od parkinga preko puta „Fontane“ krenula povorka koju su činili bivši pripadnici Vazduhoplovne grupe Bihać, ratni komandanti, paraplegičari, predstavnici Grada, porodica i rodbina Samira Beganovića, te svi drugi građani koji su htjeli dati svoj doprinos ovom događaju i prošetati do mjesta na kojem je postavljena ploča s nazivom ulice (preko puta OŠ Cazin 1).

Kratka obraćanja, otkrivanje ploče i podizanje zastave s ljiljanima simbolično je povezalo ime Samira Beganovića s nebom koje je bilo njegov san i njegova životna misija, te je odana počast pilotu čiji preleti u opkoljeni Bihaćki okrug su nam značili život i spas i koji je na tom humanom i hrabrom putu položio svoj vlastiti život.

 “Djelovala mi je kao pista, a u mislima su mi se vratile ratne slike kada su Samir i drugi naši piloti, leteći iznad teritorije koju su pod svojom kontrolom držale mnoge ratne strane, stavljali glavu u torbu. A svaki taj let nama je značio život”, govori Dejan Samardžić, dopredsjednik Udruženja RVI-paraplegičara USK-a.

cazin net