UNSKO – SANSKI KANTON UPLATIO POMOĆ UDRUŽENJU SRCE ZA DJECU U IZNOSU OD 20.000 KM

Unsko-sanski kanton donirao je Roditeljskoj kući u Sarajevu 200.000 KM, na osnovu Odluke Vlade USK iz 2018. godine.

Novac je prebačen Udruženju Srce za djecu oboljelu od raka, a sve u cilju podrške rada Roditeljske kuće u kojoj borave djeca iz cijele FBiH tokom liječenja od malignih bolesti, saopćilo je Udruženje.

Pri tome, veliki broj djece iz USK koristi Roditeljsku kuću te se Vlada USK zauzela za tu djecu, da im osigurna postojanje njihovog drugog doma tokom najtežih dana njihovih života, tokom njihove borbe za život. 

Iz Udruženja napominju da je Vlada USK donijela i odluku za još jedan transfer pomoći Roditeljskoj kući za 2019.godinu u iznosu od 40.000 KM.

“Primjer USK i drugih kantona koji su pružili podršku, kao što su Kanton Sarajevo i Zeničko – dobojski kanton, pokazuje da se može sve što se hoće. Udruženje je stava da u njenom finansiranju trebaju učestvovati svi kantoni, jer je ona prvoshodno namijenjena za boravak porodica djece oboljele od raka koje dolaze van Kantona Sarajevo te kojima ovakva vrsta smještaja znači mnogo.
Roditeljska kuća je u tri i po godine svog postojanja opravdala svoje ciljeve, uspješno ih ispunila i dokazala da je nezamjenjiva karika u lancu konačnog izlječenja jednog djeteta. Ona, osim smještaja, pruža psihosocijalnu potporu, sigurnost, porodičnu atmosferu i prisustvo porodice tokom teškog liječenja te predstavlja drugi dom za hrabre mališane”, kažu iz Udruženja.

Roditeljska kuća, dodaju, zaslužuje da dobije svoje rješenje, da se riješi problem njenog finansiranja.

“Ona je mjesto gdje djeca sa najtežim oboljenjima i najtežim životnim pričama nalaze mir, razumijevanje i snagu za dalje. Ona je mjesto gdje porodica nije rastavljena i uništena nego ona nastavlja postojati radi međusobne podrške i ljubavi koje su im najpotrebije tokom teških dana. Ona je mjesto gdje se vraća izgubljeno djetinjstvo”, poručili su iz Udruženja Srce za djecu oboljelu od raka. 

ZVOR: nap.ba