VAKCINISAT ĆEMO SE ZADNJI U EVROPI: DISTRIBUCIJU U BIH ĆE RADITI UNICEF ZA 2 MILIONA KM

Oliver Varhelyi, evropski komesar za proširenje i susjedstvo održao je danas online sastanak s predstavnicima zemalja zapdnog Balkana.

Glavna tema bila je distribucija vakcina za koronavirus.

Varhelyi je o tome obavijestio na svom zavničnom twitter nalogu.

  • Dobar koordinacijski razgvor s ministrima zemalja zapadnog Balkana o krizi COVID19. Radimo na tome da osiguramo da COVID19 vakcine budu pravovremeno dostupna zemljama zapadnog Balkana, budući da počinju biti raspoređivana u EU –  napisao je Varhelyi.

U EU raspoređivanje vakcina kreće već oko božića, nakon čega kreće i vakcinacija prvo medicinskog kadra i najugroženijih. To znači da će se stanovnici zemalja zapadnog Balkana vakcinisati među zadnjima u Evropi.

Međutim, kako nam je potvrđeno, za zemlje zapadnog Balkana vakcina će biti dostupna tek na proljeće, vjerovatno u maju mjesecu. Tome su se pojedine države pobunile, a prema srbijanskim medijima, najglasniji su bili predstavnici Srbije i Albanije.

Da će nam vakcina stići tek na proljeće potvrdio je za Raport i zamjenik ministra civilnih poslova Siniša Ilić.

Ilić: Bilo bi dobro da dođe što prije

  • Pa tako je dogovor. Realno i ne može prije. Možda mart ili april, ali vidjet ćemo. Bilo bi dobro naravno da dođe što prije. Mi ćemo pred novu godinu izdvojiti novac za distribuciju, što je veliki poduhvat – reka je Ilić, piše Raport.ba.

On je otkrio da će UNICEF raditi distribuciju za BiH.

  • Oni su se ponudili i to ćemo mi platiti 2 miliona KM. Ogroman je to posao  naveo je Ilić.

Izvor:hayat.ba