Vijesti Erdogan: Inspirisani Mevlanom pružamo ruku pomoći svakom čovjeku

Erdogan je uputio poruku povodom 747. godišnjice smrti Mevlane Dželaluddin Rumija, sufijskog pjesnika koji je živio je u 13. vijeku i koji se smatra jednim od najvećih sufijskih pjesnika i filozofa na svijetu

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je, u povodu godišnjice smrti sufijskog pjesnika i mislioca Mevlane Dželaludina Rumija, poručio kako inspirisani njime danas pružaju ruku pomoći svakom čovjeku, bez obzira na njihov jezik, rasu ili vjeru.

Erdogan je uputio poruku povodom 747. godišnjice smrti Mevlane Dželaluddin Rumija, sufijskog pjesnika koji je živio je u 13. vijeku i koji se smatra jednim od najvećih sufijskih pjesnika i filozofa na svijetu.

Erdogan je kazao kako je Mevlana jedan od duhovnih arhitekata Anadolije, veliki sufija, mislilac i islamski učenjak.

Podsjećajući na njegove riječi o tome kako postoji mnogo načina da se dođe do Allaha, a Mevlana je, kako je to i sam govorio, za to odabrao ljubav, te je svoje riječi izgovarao s ljubavlju.

“Kao narod zahvaljujemo Bogu što posjeduje tako bogato duhovno blago koje je prošlo kroz stoljeća. S druge strane, kada pogledamo svo siromaštvo, bijedu, neznanje i sukobe u svijetu, vidimo koliko su današnjim ljudima potrebne Rumijeve poruke mira i ljubavi”, poručio je Erdogan.

Erdogan je naglasio kako će nastaviti nositi baklju ljubavi i mudrosti koju je zapalio Mevlana, unatoč hajducima moderne ere koji ne znaju ništa osim ubijati.

“Inspiracijom koju crpimo od hazreti Mevlane pružamo ruku pomoći svim ljudima bez obzira na njihov jezik, rasu ili vjeru”, zaključio je Erdogan.

Izvor:face.ba