Vlada FBiH o nabavci vakcina: Novac imamo, ali nismo na vrijeme uplatili

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, entiteta u Bosni i Hercegovini, obavještava javnost da za svoje građane ima osigurana potrebna sredstva za nabavku vakcina protiv COVID-19.

Trenutno se razmatraju proceduralne mogućnosti u okviru zakonskih rješenja, jer s državnog nivoa, pa ni putem resornog ministarstva, Vlada Federacije BiH nije blagovremeno obavještena da kompletan iznos sredstava treba uplatiti do 15. decembra 2020. godine za nabavku vakcina putem Instrumenta za globalni pristup vakcini protiv bolesti COVID-19 (COVAX mehanizam).

S obzirom na to da nije bila obavještena, kompletan iznos nije mogla ranije planirati, a ni uplatiti.

Također, u potpisanom sporazumu, za koji je ovlastila federalnog ministra zdravstva, rokovi za uplatu rezerviranih doza vakcine, kao i njihovu isporuku nisu precizirani, te se tako sredstva nisu mogla ni planirati u ovogodišnjem budžetu Federacije BiH.

Naglašavaju da je Vlada Federacije BiH, u okviru COVAX mehanizma svoje obaveze redovno i blagovremeno izvršavala, te je podsjetila da je uplatila i avans za nabavku vakcina iz sredstava budžeta Federacije BiH u iznosu od 2.124.800 KM, a prema Instrukciji državnog nivoa, odnosno Ministarstva civilnih poslova BiH.

Napominju da je Vlada Federacije BiH od početka pandemije izazvane koronavirusom za zdravstvo u Federaciji BiH izdvojila sredstva u iznosu od preko 43 miliona KM, koja su bila neophodne za kupovinu medicinskih sredstava, kako za zdravstvene radnike, tako i za pacijente. U budžetu za 2021. godinu za ovu namjenu planirano je 60 miliona KM.

Također, uprkos svim poteškoćama koje je izazvala pandemija, Federalna vlada je svoje obaveze redovno izmirivala prema svim korisnicima budžeta i građanima, a tome svjedoči i redovnost isplate penzija, kao i naknada za boračku populaciju te civilne invalidnine.

Resorna ministarstva zdravstva i finansija rade na rješavanju ovog pitanja, a obavještavaju sve građane Federacije BiH da se ne brinu i da će vakcina biti dostupna u rokovima u kojima je i planirana.

Izvor:Tuzlanski.ba