Vlada USK-60 hiljada maraka za Roditeljsku kuću

Za Udruženje „Srce za djecu oboljelu od raka“ Vlada USK transferirala 20 hiljada maraka, a donesena je i odluka da se u 2019.godini na ime pomoći Roditeljskoj kući u kojoj borave oboljeli mališani i njihovi roditelji, uplati još 40.000 KM. 

Djeca oboljela od malignih i teških bolesti koja se liječe u Sarajevu, do prije 3,5  godine, pored trauma prouzrokovanih bolešću, nerijetko su bila prisiljena da kroz svoju bolest prolaze bez roditelja. Stoga je, u organizaciji Udruženja „Srce za djecu oboljelu od raka“ osnovana i izgrađena Roditeljska kuća, gdje mališani tokom liječenja borave sa svojim roditeljima, pa im je borba za život postala mnogo lakša.

Da bi ispunila svoju svrhu, Roditeljskoj kući potrebno je  mnogo podrške, prvenstveno finansijske. Shvatili su to i u vlasti Unsko-sanskog kantona, pa su sredstva od 20 hiljada maraka, obećana prošle godine, transferirana na račun Udruženja  „Srce za djecu oboljelu od raka“. Pored toga, Vlada USK je donijela odluku da u ovoj godini  dodatno pomogne rad ovog udruženja i roditeljske kuće i to u iznosu od 40 hiljada maraka. Iz Udruženja „Srce za djecu oboljelu od raka“ pozdravljaju ovu odluku, te ističu da u Roditeljskoj kući borave djeca koja na liječenje u Sarajevo dolaze iz svih kantona FBiH. Inače, pored boravka u Roditeljskoj kući, oboljelim mališanima i njihovim roditeljima obezbijeđena je i psihosocijalna pomoć, potpora, sigurnost, što u biti predstavlja višestruko olakšan put ka ozdravljenju malih boraca.

AUTOR: A.Š.

Kuća za djecu

Tagovi

krajina24h.com